Suroviny
- vepřová plec 1,5 kg
- cibule 2-3 ks
- česnek několik stroužků
- brambory 1,5 kg
- dětská krupička 1 balení
- vejce 1 ks
- domácí nakládané zelí 1 kg
- kmín
- oblíbená směs koření dovezená z Bulharska (nemusí být)
- sůl
- pepř
Vepřovou plec nasolíme, nakmínujeme, podlijeme vodou, okořeníme, pokryjeme kolečky cibule a dáme přikryté péct s několika stroužky česneku do trouby zapnuté na 200 stupňů. Pečeme, hlídáme a podléváme, dokud se maso jemně nerozpadá.
Brambory uvaříme ve slupce. Po vychladnutí je oloupeme a nastrouháme nebo protlačíme. Přidáme sůl, vejce a dětskou krupičku a necháme chvilku stát. Vytvarujeme dvě knedlíkové šišky, které vaříme ve vroucí osolené vodě maximálně asi 25 minut. Poté knedlík nakrájíme na plátky.
Podáváme s výborným, doma nakládaným zelím, které propláchneme ve studené vodě, abychom je zbavili přílišné kyselosti. Pak je jen uvaříme v osolení vodě s kmínem, nakonec scedíme a dochutíme cukrem a smícháme s najemno pokrájenou cibulkou.
Zdroj: Staročeská pečená vepřová plec, bramborový knedlík, domácí sudové zelí; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/staroceska-pecena-veprova-plec-bramborovy-knedlik-domaci-sudove-zeli [On-line 29.04.2016]
Poslední tip, trik či komentář