Suroviny
- kuřecí prsa 5 ks
- kari koření 1-2 balíčky
- bílé víno 200 ml
- smetana na vaření (12 %) 150 ml
- smetana ke šlehání (30%) 150 ml
- máslo
- sůl
- středně velká zelená paprika 1 ks
- středně velká žlutá paprika 1 ks
- česnek 1-2 stroužky
- kokosové mléko
- zázvor na jemno nakrájený
- citrónová šťáva
Jasmínová rýže:
- jasmínová rýže 2,5 hrnku
- cibule 1 ks
- olej
- sůl
- bylinkový bujón
Na oleji orestujeme na nudličky nakrájené kuřecí maso s prolisovaným česnekem, solí a pepřem trochou nastrouhaného zázvoru – opravdu jemně! Až se nám maso zatáhne, přisypeme kari, přidáme na nudličky nakrájené papriky, po chvíli na půlkolečka nakrájenou cibuli, opět lehce produsíme. Na závěr přidáme kokosové mléko, oheň stáhneme na minimum a dochutíme ještě solí a pepřem – také zakápneme pár kapkami citronové šťávy a necháme pozvolna pět až deset minut provařit.
Podáváme s jasmínovou rýží. Na oleji si orestujeme cibulku a přidáme propláchnutou rýži a smažíme, než nám rýže „zhrubne“. Pak přidáme vodu (na hrnek rýže dáme hrnek a půl vody), sůl, bujón a vaříme asi 20 minut. Pak odklopíme a rýži necháme dojít.
Zdroj: Kuře na kari s jasmínovou rýží; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/reku-na-rika-s-vounomijas-ziry [On-line 06.05.2016]
Poslední tip, trik či komentář