Suroviny
- mrkev 2 ks
- petržel 1 ks
- celer kousek
- hovězí kližka 750 g
- větší cibule 1 ks
- červené víno sladší 0,2-0,3 l
- hovězí vývar
- sůl
- pepř
- olej
Bramborové knedlíky:
- brambory uvařené ve slupce 1 kg
- krupice 4-5 lžic
- solamyl 3 lžíce
- hrubá mouka dle potřeby
- vejce 2 ks
- sůl 1 lžička
Na oleji osmažíme pokrájenou cibulku dozlatova, pak na ní zatáhneme ze všech stran osolené maso, které poté vyjmeme. Na cibulku dále přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, také ji osmažíme, a přilijeme dobré víno. Chvilku dusíme, pak přendáme do pekáčku, přelijeme ho dušenou směsí, můžeme přidat naběračku vývaru a zaklopíme poklicí a dusíme v troubě zapnuté na 180°, dokud kližka nezměkne (za cca 2,5 hodiny). Poté maso vyjmeme a zbytek rozmixujeme a přecedíme přes jemné sítko. Dochutíme a omáčku můžeme naředit troškou vývaru a pro lesk zjemnit lístkem másla.
Na knedlíky si ze všech uvedených surovin uhněteme bramborové těsto, z něhož vyválíme dvě až tři šišky, které vaříme asi dvacet minut v osolené vodě.
Zdroj: Hovězí na víně, bramborový knedlík; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-na-vine-bramborovy-knedlik [On-line 12.05.2016]
Poslední tip, trik či komentář