Suroviny
Koláčky:
- listové těsto 1 ks
Salát:
- červená cibule 1 ks
- citron 1 ks
- chřest (zelený nebo bílý) 200 g
- olivový olej 30 ml
- pažitka 30 g
- cherry rajčata 150 g
- rukola 60 g
- sůl
- křepelčí vajíčka 12 ks
Cibulové pyré:
- cibule 4 ks
- olivový olej 30 ml
- smetana 12% 100 ml
- sůl
- pepř
Listové těsto vyválíme na půl až jeden centimetr silný plát a vykrájíme z něj šest koleček o průměru 8 až 10 cm. Rozložíme na plech a propícháme vidličkou, zatížíme a pečeme asi 15 minut do zlatova, pak necháme vychladnout.
Zatímco se nám placky pečou, připravíme si cibulové pyré. V kastrolu si na troše olivového oleje orestujeme najemno nakrájenou cibuli, mírně osolíme a opepříme a za občasného míchání zakryté dusíme minimálně deset minut. Podlijeme smetanou, přivedeme k varu a ještě horké rozmixujeme do hladka.
Křepelčí vajíčka vaříme přesně dvě a půl minuty, poté zprudka zchladíme v ledové vodě a oloupeme. Měla by zůstat uvnitř tekutá. Chřest očistíme od dřevnatých stonků a vhodíme do vroucí vody, dvě minuty povaříme. Mezitím si nachystáme vodu s ledem a chřest v ní prudce ochladíme, aby zůstal zelený, pak dáme okapat.Červenou cibuli si nakrájíme na tenká půlkolečka, rozpůlíme cherry rajčátka a nasekáme pažitku. Vše smícháme v míse a nakonec přidáme nakrájený chřest. Dochutíme šťávou z citronu, olivovým olejem a solí.
Na placky rozetřeme cibulové pyré, navršíme směs zeleniny, ozdobíme půlkami vajec a nahoru dáme pár lístků natrhané rukoly.
Zdroj: Koláček s rajčaty a křepelčími vejci; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kolacek-s-rajcaty-krepelcimi-vejci [On-line 21.05.2016]
Poslední tip, trik či komentář