reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Dušená telecí kýta s jarní zeleninou a kopřivový bulgur se smrži

10 porcí

  • 1,5 kg telecí kýty
  • 300 g mrkve
  • 300 g cibule
  • 300 g celeru
  • 4 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček pepře
  • 2 snítky tymiánu
  • voda
  • mletý pepř
  • sůl

Zeleninu nahrubo nakrájíme a osmahneme na oleji dozlatova, přidáme divoké koření (bobkový list, nové koření a pepř) a snítky tymiánu. V základu opečeme osolenou a opepřenou kýtu, podlijeme vodou a dusíme doměkka.

Měkké maso servírujeme na porci bulguru a doplníme jarní zeleninkou.

Kopřivový bulgur se smrži

2 šalotky

  • olej
  • 500 g bulguru
  • 0,5 l hovězího vývaru
  • 2 hrsti kopřiv
  • 4 ks menších smržů
  • sůl

Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku dosklovata, na ni osmahneme bulgur a postupně zaléváme hovězím vývarem. Vždy, když se vývar odvaří, dolijeme a takto opakujeme, až je bulgur uvařený na skus. Průběžně mícháme. Před dokončením přidáme nasekané kopřivy a nakrájené smrže, podle chuti dosolíme.

Přílohová zelenina

  • 100 g cukety
  • 100 g jarní cibulky
  • 100 g brokolice
  • 100 g fazolových lusků
  • 100 g másla
  • 50 g mladého špenátu

Cuketu a cibulku nakrájíme na drobné kousky. Růžičky brokolice a očištěné fazolové lusky sblanšírujeme (krátce spaříme ve vodě a ihned zchladíme).

Veškerou zeleninku osmahneme krátce na másle, nakonec vmícháme špenát.

Zdroj: Dušená telecí kýta s jarní zeleninou a kopřivový bulgur se smrži; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1713-dusena-teleci-kyta-s-jarni-zeleninou-a-koprivovy-bulgur-se-smrzi/  [On-line 21.05.2016]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.