Suroviny
Na casserole:
- hovězí maso na guláš 800 g
- slunečnicový ole 4 lžíce
- velká cibule 3 ks
- nakrájená mrkev 2 ks
- středně velký tuřín, nakrájený 1 ks
- rozestřený česnek 2 stroužky
- rajčatové pyré 2 lžíce
- hladká mouka 2 lžíce
- kuřecí vývar 1 l
- pale ale (britské pivo) 90 ml
- nasekaný čerstvý tymián 1 lžička
- kroupy 4 lžíce
- sůl
- pepř
Na opečené brambory:
- malé brambory 600 g
- máslo 4 lžíce
- rozestřený česnek 3 stroužky
- uzená paprika
- oregano
- tymián
- sůl
- pepř
Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. V hrnci vhodném do trouby, který má pokličku, ohřejeme olej. Přidáme kostky hovězího masa a na prudkém ohni osmahneme do hněda, můžeme na několikrát, podle velikosti nádoby. Opečené maso odložíme bokem.
Na výpeku osmahneme na mírném ohni pokrájenou cibuli, mrkev, tuřín a česnek. Po pár minutách přidáme pyré a ještě chvíli povaříme. Zasypeme moukou, promícháme a postupně přidáváme vývar, aby se nám nevytvořily hrudky. Za neustálého míchání přilejeme dvě třetiny piva. Maso vložíme zpátky do hrnce, přidáme tymián a propláchnuté kroupy. Pomalu přivedeme k varu, poté stáhneme z ohně a přemístíme do trouby, kde pod pokličkou děláme 2-3 hodiny, dokud maso nezměkne. Před podáváním dolijeme zbytek piva a jídlo dokořeníme.
Brambory si předvaříme 10-15 minut v osolené vodě. Scedíme a vrátíme je do hrnce, kam přidáme máslo, česnek, sůl a koření podle chuti. Promícháme a přemístíme na plech. Pečeme 45 minut až hodinu v troubě zapnuté na 170 stupňů, podle toho, jak křupavé brambory chceme mít. Před podáváním posypeme bylinkami.
Zdroj: „Beef, Ale and Barley Casserole“ s opečenými bramborami; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/beef-ale-and-barley-casserole-s-opecenymi-bramborami [On-line 04.06.2016]
Poslední tip, trik či komentář