těsto
- 130 g másla
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- kůra z půlky citronu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
- špetka soli
- 250 g hladké mouky
náplň
- 700 g tvrdších hrušek
- 1 vanilkový cukr na posypání
- 100 g meruňkového džemu
- 50 g mandlí
Hodinu před přípravou si nachystáme všechny ingredience, aby získaly pokojovou teplotu.
Změklé máslo pokrájíme a spolu s oběma cukry, citronovou kůrou a šťávou vyšleháme mixerem do pěny. Vmícháme vejce, mléko, sůl a hladkou mouku. Těsto rozetřeme do kulaté pečicí nádoby a vložíme do lednice nejméně na půl hodiny.
Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky, které úhledně vyskládáme na vychlazené těsto. Posypeme cukrem a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 35 minut. Horký koláč potřeme meruňkovou marmeládou a posypeme nasucho opraženými mandlemi. Necháme vychladnout a podáváme.
Zdroj: Křehký hruškový koláč s mandlemi; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1737-krehky-hruskovy-kolac-s-mandlemi/ [On-line 02.10.2016]
Poslední tip, trik či komentář