Suroviny
- rajčata 600 g
- šalotka 2 ks
- paprika 2 ks
- středně velká salátová okurka 1 ks
- česnek 3 stroužky
- olivový olej 3 lžíce
- suché červené víno 100 ml
- čerstvý vinný ocet 2 lžíce
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- cukr
- worcestr pár kapek
- bílý chléb 4 plátky
- olivový olej 2 lžíce
- bílé pečivo
Rajčata navrchu lehce nařízněme do kříže a vložíme na 1 až 2 minuty do vařící vody. Potom je vyjmeme, oloupeme a pokrájíme nadrobno. Do mixéru vložíme rajčata, šalotku, papriky i oloupaný česnek a rozmixujeme na hrubší hmotu. Okurku oloupeme, nakrájíme nadrobno a spolu se zbylými ingrediencemi přidáme k rozmixované zelenině. Znovu mixujeme dohladka. Podle libosti dochutíme solí, pepřem a cukrem. Takto připravenou polévku přelijeme nejlépe do skleněné mísy nebo džbánu, zakryjeme a dáme do ledničky pořádně vychladit.
Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Bílý chléb nakrájíme na kostičky, nasypeme je na plech, pokapeme olivovým olejem a opečeme dorůžova (trvá to zhruba 10 minut). Hotovými krutony posypeme vychlazenou polévku těsně před podáváním.
Zdroj: Gazpacho; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/gazpacho-1 [On-line 06.11.2016]
Poslední tip, trik či komentář