Suroviny:
- 4 velká vejce
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 100 g moučkového cukru
- špetka soli
- 100 g hladké mouky
- máslo na potření plechu
Náplň:
- 300 g jahod
- 200 g kysané smetany
- 200 g tučného tvarohu
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu (nejlépe bio)
- 3 lžíce jahodového džemu
Na ozdobu:
- moučkový cukr, čerstvá máta a šlehačka dle chuti
Troubu si předehřejte na 200°C. Vajíčka rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny. K bílkům přidejte vanilkový cukr a špetku soli a vyšlehejte pevný sníh. Obě hmoty smíchejte společně s prosetou moukou a rozetřete na plech vymazaný máslem a pak vyložený pečícím papírem.
Rovnoměrně uhlaďte těsto stěrkou. Dejte péct na 8 – 10 minut, dorůžova. Upečený plát poprašte hladkou moukou a ihned překlopte na čistou utěrku. Sloupněte pečící papír, ale nechte ho ležet na těstě. Těsto z delší strany opatrně (i s utěrkou a pečicím papírem) lehce stočte do tvaru budoucí rolády, aby si na tvar zvyklo. Nechte vychladnout.
Mezitím omyjte jahody, odstopkujte je a pokrájejte na kostičky (pár si jich odložte na ozdobu). Prošlehejte kysanou smetanu, tvaroh, med, oba cukry, citronovou šťávu i kůru a nakonec zlehka vmíchejte pokrájené jahody. Ochutnejte, podle chuti můžete přisladit (počítejte ale i se sladkostí těsta) nebo naopak.
Vychladlé těsto opatrně rozviňte, odstraňte utěrku a nechte ho ležet na papíru. Těsto, potřete jahodovým džemem, na něj rozprostřete náplň, ale vzdálenější okraj nechte volný. Pak roládu znovu sviňte směrem od sebe, pomáhejte si papírem. Zabalte ji do folie a dejte do chladničky odpočívat nejméně na tři hodiny, ale ideálně přes noc, díky tomu se krásně propojí a zvláční.
Před servírováním ji vybalte, poprašte moučkovým cukrem, ozdobte lístky máty a můžete krájet na plátky a servírovat s jahodou a kopečkem šlehačky.
Zdroj: Jahodová roláda s citronovou vůní; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-uz-se-brzy-seri [On-line 06.11.2016]
Poslední tip, trik či komentář