Suroviny
- máslo 1 ks
- hovězí líčka 1 kg
- pepř
- sůl
- sůl
- cibule 2 kg
- černé pivo 2 ks
- vývar 700 ml
- slunečnicový olej
- máslo
- cukr špetka
- mrkev 250 g
- petržel 1 ks
- zelená petrželka 100 g
- brambory 1,5 kg
Hovězí líčka: Na oleji a másle osmažíme a necháme zatáhnout nasolená a opepřená líčka, poté vyndáme a dáme bokem. Do téhož hrnce dáme pokrájenou cibuli, která se restuje tak dlouho, dokud nezačne chytat barvu, pak postupně přiléváme pivo a mícháme tak dlouho, dokud nám základ až skoro nezčerná a pivo se nevypaří. Poté dáme zpět líčka, zalijeme vývarem a dáme i s poklicí do trouby – ideálně na 80 stupňů C přes celou noc, v našem případě na dvě hodiny na 180 stupňů C. Hotová líčka vyndáme a zabalíme do alobalu. Výpek přecedíme, cibuli vyhodíme. Čistý výpek zredukujeme do hustoty a před podáváním v omáčce ohřejeme pokrájená líčka.
Bramborové pyré: Očištěné a pokrájené brambory dáme vařit do osolené vody, až se rozvaří. Scedíme a dáme zpět na plotnu, aby se vypařila veškerá voda, pak rozmačkáme. Máslo rozpustíme, vlijeme do brambor a rozšleháme.
Kořenová zelenina na másle: Petržel a mrkev pokrájíme na kolečka a dáme vařit do vody asi na pět minut. Poté slijeme a vysypeme do ledové vody, aby zelenina neztratila barvu. Před podáváním osmažíme na másle.
Zdroj: Hovězí líčka na černém pivu s bramborovým pyré a kořenovou zeleninou na másle; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-licka-na-cernem-pivu-s-bramborovym-pyre-korenovou-zeleninou-na-masle [On-line 16.12.2016]
Poslední tip, trik či komentář