Suroviny
- kulatozrnná rýže 750 g
- plátky řas nori
- wasabi
- rýžový ocet 150 ml
- cukr 90 g
- nakládaný zázvor
- sůl 25 g
- japonská sójová omáčka
- okurka
- zralé avokado
- surimi tyčinky nebo čerstvý losos
Dáme si vařit rýži, zatím ji ale neochucujeme. Jakmile je uvařená, necháme ji 20 minut vystydnout. V průběhu toho všeho si připravíme nálev pro ochucení sushi.
Smícháme rýžový ocet, cukr a sůl. Mícháme, dokud se cukr a sůl nerozpustí (pro lepší rozpuštění můžeme i ohřát). Dále si nakrájíme dlouhé kousky okurky, zralého avokáda a nakládané ředkve.
Studenou rýži dáme do plastové či dřevěné mísy, mícháme a postupně vléváme také připravený nálev pro ochucení sushi. Následně necháme rýži vychladnout úplně.
Pak vezmeme bambusovou podložku na přípravu sushi, pokryjeme ji papírem či fólii, na to položíme polovinu plátku řasy nori, popřípadě celý plátek, pokud chceme udělat velké kousky. Navlhčenými prsty rozmístíme rýži po celé ploše řasy, nahoře necháme kousek volný, aby šel spojit. Přibližně do středu rýže dáváme připravenou okurku, avokádo či nakládanou ředkev (rybu). Následně řasu s rýží a dalšími ingrediencemi srolujeme a rolku necháme chvilku odležet. Poté rolku nakrájíme ostrým nožem na šest stejně velkých kousků, které dáme na talířek a servírujeme zároveň s miskou na sójovou omáčku, miskou nakládaného zázvoru a wasabi pastou.
Zdroj: Makizushi; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/makizushi [On-line 04.02.2017]
Poslední tip, trik či komentář