Těsto
- ½ kostky droždí (20 g)
- 250 ml vlažné vody
- 500 g hladké mouky
- 200 g eidamu
- 2 lžičky soli
- 4 lžíce olivového oleje
- polohrubá mouka na podsypání
Droždí promícháme s vlažnou vodu a trochou mouky. Zakryjeme utěrkou a necháme vykynout, poté smícháme se zbytkem mouky, nastrouhaným eidamem, solí a olejem. Vypracujeme hladké těsto, které zakryté necháme hodinu vykynout. Poté vyválíme 2/3 těsta do tvaru plechu a navršíme náplň – viz níže. Ze zbytku těsta vykrájíme pruhy, které ozdobně navršíme do tvaru mřížky, a potřeme je žloutkem. Do okýnek mřížky vyskládáme kolečka klobásy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 40−45 minut.
Náplň
- 2 středně velké cibule
- 2 lžíce oleje
- 500 g kysaného zelí
- 200 g eidamu
- 2 vejce
- 1 bílek
- mletý pepř
- mletý kmín
- 300–400 g pikantní klobásy
Na potření
- 1 žloutek
- 1 lžíce mléka
Na podávání
- pažitka
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájené cibule dosklovata, přidáme pokrájené zelí, z něhož jsme předem vymačkali přebytečnou šťávu. Podusíme a necháme vychladnout. Nahrubo nastrouhaný sýr smícháme s vajíčky, bílkem a kořením. Vše promícháme s dušeným zelím a poklademe na připravené těsto.
Zdroj: Koláč s kysaným zelím a klobáskou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1799-kolac-s-kysanym-zelim-a-klobaskou/ [On-line 16.04.2016]
Poslední tip, trik či komentář