25 kousků:
- 50 g přepuštěného másla
- 250 g medu
- 250 g cukru krupice
- 250 g hladké mouky
- 1/2 balíček prášku do pečiva
- 250 g mletých vlašských ořechů
- 2 vejce
- 1 lžíce kakaa
- perníkové koření
- 1 lžička pomerančové kůry
- 350 g čokolády na vaření
- 100 g ztuženého pokrmového tuku
- 100 g švestkových povidel
V kastrůlku smísíme máslo, med a cukr a za stálého míchání zahřejeme téměř k bodu varu (nesmí se vařit!).
Utlučeme si perníkové koření: 1 lžičku skořice, 3 hřebíčky, 2 zrnka nového koření, 3 kuličky pepře, vrchovatou lžičku anýzu a kousek badyánu.
Na vál prosijeme mouku s kakaem a kypřícím práškem. Přidáme mleté ořechy, perníkové koření, 1 vejce, pomerančovou kůru, vlijeme medový krém a vypracujeme těsto. Zabalíme do fólie a necháme v lednici vychladit.
Těsto rozválíme na sílu asi 5 mm a vykrajujeme slzičky. Dáme je na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozkvedlaným vejcem. Pečeme při 180 °C asi 10-15 minut dorůžova.
Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni a zředíme rozpuštěným ztuženým pokrmovým tukem. Slzičky slepíme povidly a namáčíme v čokoládové polevě. Ozdobíme půlkami mandlí.
Poslední tip, trik či komentář