4 porce
- 60 dkg jehněčí kotlety s kostí
- 10 dkg salátu lollo rosso
- 15 dkg sýra „Old Amsterdam”
- 10 dkg salátu radicchio
- 15 dkg hrušek
- 5 dkg polního salátu (kozlíčku)
- 1 dl olivového oleje
- 1 dl vína „Merlot”
- 1 svazek rozmarýnu
- kořenící směs na jehněčí maso
- sůl
- pepř
Očistěné jehněčí maso ochutíme rozmarýnem a kořenící směsí. Na malém množství olivového oleje předsmažíme plátky kotlety a přitom je osolíme. Kosti, které vyčnívají z masa, zabalíme do alobalu, aby se během smažení nepřipálily.
Olejem vymažeme pekáč, na dno položíme jehněčí maso, vedle umístíme několik větviček čerstvého rozmarýnu a podlijeme malým množstvím vody, aby se maso nepřipálilo. Vložíme do trouby a necháme asi 15 minut péct při teplotě 160-170 °C.
Mezitím připravíme přílohu: do salátové mísy natrháme listy salátu lollo rosso a přidáme také listy polního salátu. Jelikož salát radicchio má mírně nahořklou chuť, nejprve ho chvilku podusíme na malém množství olivového oleje, aby salát ztratil na hořkosti. Potom ho přimícháme k ostatnímu salátu.
Sýr nakrájíme na kostičky o rozměru asi jeden centimetr. Hrušky nakrájíme na tenké plátky a spolu s kostičkami sýra je vmícháme do salátu. Salát osolíme, ochutíme pepřem a zakapeme olivovým olejem. Na zálivku použijeme víno „Merlot”.
Před podáváním položíme doprostřed talíře nejprve hromádku salátu se sýrem a s hruškami a přitom dbejme na to, aby v každé porci byly obsaženy všechny salátové přísady. Kotletu rozpůlíme a položíme na salát. Nakonec ozdobíme mletým barevným pepřem a zakapeme olivovým olejem.
Zdroj: TV Paprika Vinařskou stezkou s vidličkou a nožem http://tvpaprika.hu/cs/node/3581
Poslední tip, trik či komentář