- 750 g vepřové plece
- 2 lžíce sádla
- 1 sklenice vody
- sůl, pepř
- 1 lžíce cukru
- 3 stroužky česneku
- 2 velké cibule
- špetka kmínu
- 1 jablko
- 500 g sterilovaného zelí
Kynuté knedlíky
- 600 g hrubé mouky
- 30 g droždí
- 1 lžička soli
- 0,5 lžičky cukru krystal
- 2 vejce
- 250 ml mléka
Bramborový knedlík
- 0,75 kg vařených brambor
- 500 g hrubé mouky
- 1 lžička Solamylu
- 2 vejce
- sůl
Maso omyjeme, vložíme do pekáče, osolíme, opepříme, posypeme kmínem. Nasekáme dva až tři stroužky česneku a jednu cibuli. Přidáme dvě lžíce sádla a podlijeme vodou. Pečeme hodinu a půl při teplotě 180 až 200 °C.
Zelí vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osladíme a vaříme doměkka. Po uvaření přidáme osmaženou cibuli a zahustíme strouhaným jablkem. Případně dochutíme cukrem a solí.
K vepřovému můžeme uvařit kynuté knedlíky. Do mísy rozdrobíme droždí a nasypeme cukr, zalijeme vlažným mlékem, přidáme dvě vejce a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme sůl a hrubou mouku. Zaděláme těsto a necháme kynout asi črtyřicet minut. Utvoříme dvě šišky, necháme opět kynout asi pět minut a vaříme přibližně dvacet minut ve vodě.
Další možností je připravit bramborový knedlík. Vařené brambory oloupeme, jemně nastrouháme, přidáme dvě vejce, sůl, Solamyl, utvoříme šišky a vaříme ve vodě dvacet minut.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/knedlo-vepro-zelo-bramborovy-kynuty-knedlik [on-line 16.9.2011]
Poslední tip, trik či komentář