Pro 2 osoby si připravíme:
- 1 větší mrkev
- 1 malý celer
- 1 kořenovou petržel
- 1 cibuli
- 1/2 kostky zeleninového bujónu
- 1 bílek
- sůl
- mletý bílý pepř
- 80g pórku
bylinky na ozdobení (petrželka, pažitka)
Mrkev, petržel, celer a cibuli vložíme do hrnce s litrem vody a asi 15 minut vaříme. Mrkev vyjmeme už po 10 minutách, aby nebyla moc měkká, pak i ostatní zeleninu a do vývaru přidáme kostku zeleninového bujónu.
Rozklepneme vejce a oddělíme žloutek od bílku. Bílek osolíme, opepříme a vidličkou lehce našleháme. Do malého kastrůlku nalijeme vodu, přivedeme ji k varu, nakapeme do ní po malých částech rozšlehaný bílek a necháme ve vroucí vodě srazit. Vzniklé „kytičky“ jen krátce povaříme, pak opatrně scedíme a dáme do studené vody.
Uvařenou mrkev nakrájíme na kolečka asi půl cm silná a tvořítkem z nich vykrájíme srdíčka. Zeleninový vývar znovu přivedeme k varu, přidáme na nudličky nakrájený pórek a krátce povaříme. Pak do polévky vložíme bílkové kytičky, mrkvová srdíčka, podle chuti osolíme. Při podávání ji ozdobíme čerstvou petrželkou nebo pažitkou.
Doba přípravy asi 40 minut. 1 porce asi 600 kl/143 kcal.
Poslední tip, trik či komentář