Suroviny
- brambory 4 ks
- strouhaný kokos 2 lžíce
- sezamová semínka 2 lžičky
- hnědý cukr 2 lžičky
- čerstvý zázvor 2 lžičky
- zelená chilli paprička 2 lžičky
- koriandrové lístky 1 lžíce
- garam masala 2 lžičky
- sůl 1,5 lžičky
- citronová šťáva 2 lžíce
- hladká mouka 200 g
- kurkuma 0,5 lžičky
- pepř 1/4 lžičky
- rozpuštěné máslo 2 lžičky
- voda 100 ml
- olej na smažení
Tamaturchutni:
- rajčata 8 ks
- voda 4 lžíce
- máslo 2 lžíce
- černé hořčičné semínko 2 lžičky
- chilli 2-3 ks
- bobkový list 2 ks
- celá skořice 1 ks
- kmín 1 lžička
- mletý koriandr 2 lžičky
- nastrouhaný čerstvý zázvor 1 lžíce
- česnek 1 stroužek
- sůl 1 lžička
- hnědý cukr 4 lžíce
Náplň: dáme si uvařit brambory ve slupce, které poté oloupeme. Do mísy si připravíme nastrouhaný kokos a dalších osm ingrediencí spolu s jednou lžičkou soli. Brambory rozmačkáme vidličkou a smícháme s touto směsí. Necháme pořádně vystydnout.
Těsto: spojte mouku, kurkumu, pepř a zbývající sůl dohromady. Poté vetřete rozpuštěné máslo prsty do směsi. Postupně pak vlévejte vodu a vytvořte těsto, propracujte, až je těsto elastické a vláčné.
Alu patra: na pomoučněném povrchu rozválejte z těsta obdélník o tloušťce asi 3mm. Na obdélník rozetřete náplň a pevně zamotejte jako roládu. Pak nožem nakrájíme na asi centimetr a půl široká kolečka, které smažíme v oleji na mírném ohni až do zlatova (3-5 minut). Necháme odsát přebytečný tuk na ubrousku.
Na tamarchutni spařte rajčata, rozmixujte s vodou a zatím odložte. Na pánvi na středním ohni rozehřejte máslo a vhoďte tam hořčičná semínka. Pánev přikryjte a nechte „vyprskat“. Pak zamíchejte dovnitř zbytek koření a zázvor a hřejte asi minutu. Do hrnce s česnekem a solí vložte rajčata, zamíchejte a vařte odkryté 20 – 30 minut na mírném ohni. Ze začátku občas zamíchejte, když začne houstnout, míchejte častěji, až v hrncinezbyde žádná tekutina. Nyní do směsi zamíchejte cukr a přidejte plamen. Se svižným mícháním takto povařte pět minut, až vznikne hustá rajčatová omáčka. Vytáhněte bobkové listy a skořici. Přemístětechutni do misky a nechte vychladnout. Podává se v pokojové teplotě.
Zdroj: Alu patra s Tamatarchutni; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/alu-patra-s-tamatarchutni [On-line 02.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář