Ingredience
- nízký hovězí roštěnec 700 g
- sůl a pepř 1 špetka
marináda:
- olej 4 lžíce
- rozmarýn 2 snítky
- bazalka 1 svazek
- česnek 1 stroužek
- kremžská (plnotučná) hořčice 1 lžíce
čínská omáčka:
- třtinový cukr 2 lžičky
- šťáva z půlky citronu 1 dávka
- rybí omáčka 2 lžíce
- několik kapek sójové omáčky 1 dávka
- worcester 1 lžička
- chilli omáčka 1 lžíce
- čtvrtinu lžičky solamylu 1 dávka
bylinková omáčka:
- zakysaná smetana 1 kus
- majonéza 1 lžíce
- pár kapek citronové šťávy 1 dávka
- nastrouhaná citronová kůra 1 dávka
- bazalka 1 hrst
- nasekaný rozmarýn 1 lžička
- pažitka 2 snítky
- posekaná petrželka 1 lžíce
1. Maso odblaníme a po kraji ořízneme do úhledné ho válečku, který svážeme v podstatě jako balíček potravinářským motouzem. (Ne moc silou.) Takto upravené maso necháme do druhého dne v marinádě připravené z uvedených surovin. Důkladně ji vetřeme do masa, pevně zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladu.
2. Rozbalené maso dáme i s marinádou do pekáčku a pečeme v předehřáté troubě na 120 stupňů po jedné straně 20 minut. Poté obrátíme a pečeme dalších 20 minut. Chceme-li rostbíf podávat teplý, přidáme v druhé polovině k pečeni úhledně nakrájenou kořenovou zeleninu s hráškem, ořech másla a 150 ml vývaru.
3. Hotové maso nakrájíme ostrým nožem na plátky a podáváme je s brambory a zeleninovou přílohou. Chceme-li podávat rostbíf studený, necháme ho vychladnout a maso nakrájíme na velmi tenké plátky. Podáváme s bagetou, oblohou a čínskou nebo bylinkovou omáčkou. Pečeně má být uvnitř růžová. Kdo má rád maso krvavější, nechť zkrátí pečení o pět minut, v opačném případě naopak o pět minut prodlouží.
4. Čínská omáčka: Na pánev dáme dvě lžičky třtinového cukru, šťávu z půlky citronu, dvě lžíce rybí omáčky, několik kapek sójové omáčky, worcesteru a pikantní chilli omáčku. Vše zvolna krátce provaříme. Na závěr přidáme máčený škrob, který necháme přejít varem. Omáčka by neměla být moc hustá. Podáváme ji studenou.
5. Bylinková omáčka: Lžíci majonézy, šťávu ze čtvrtky citronu, kůru, bazalku, rozmarýn, pažitku, kudrnku a případně další bylinky najemno posekáme a vmícháme do kelímku kyselé smetany. Podáváme vychlazené. Žádnou z omáček nesolíme.
Zdroj: Anglický rostbíf; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/anglicky-rostbif [On-line 07.09.2013]
Poslední tip, trik či komentář