reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Anglický rostbíf

Ingredience

  • nízký hovězí roštěnec 700 g
  • sůl a pepř 1 špetka

marináda:

  • olej 4 lžíce
  • rozmarýn 2 snítky
  • bazalka 1 svazek
  • česnek 1 stroužek
  • kremžská (plnotučná) hořčice 1 lžíce

čínská omáčka:

  • třtinový cukr 2 lžičky
  • šťáva z půlky citronu 1 dávka
  • rybí omáčka 2 lžíce
  • několik kapek sójové omáčky 1 dávka
  • worcester 1 lžička
  • chilli omáčka 1 lžíce
  • čtvrtinu lžičky solamylu 1 dávka

bylinková omáčka:

  • zakysaná smetana 1 kus
  • majonéza 1 lžíce
  • pár kapek citronové šťávy 1 dávka
  • nastrouhaná citronová kůra 1 dávka
  • bazalka 1 hrst
  • nasekaný rozmarýn 1 lžička
  • pažitka 2 snítky
  • posekaná petrželka 1 lžíce

1. Maso odblaníme a po kraji ořízneme do úhledné ho válečku, který svážeme v podstatě jako balíček potravinářským motouzem. (Ne moc silou.) Takto upravené maso necháme do druhého dne v marinádě připravené z uvedených surovin. Důkladně ji vetřeme do masa, pevně zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladu.

2. Rozbalené maso dáme i s marinádou do pekáčku a pečeme v předehřáté troubě na 120 stupňů po jedné straně 20 minut. Poté obrátíme a pečeme dalších 20 minut. Chceme-li rostbíf podávat teplý, přidáme v druhé polovině k pečeni úhledně nakrájenou kořenovou zeleninu s hráškem, ořech másla a 150 ml vývaru.

3. Hotové maso nakrájíme ostrým nožem na plátky a podáváme je s brambory a zeleninovou přílohou. Chceme-li podávat rostbíf studený, necháme ho vychladnout a maso nakrájíme na velmi tenké plátky. Podáváme s bagetou, oblohou a čínskou nebo bylinkovou omáčkou. Pečeně má být uvnitř růžová. Kdo má rád maso krvavější, nechť zkrátí pečení o pět minut, v opačném případě naopak o pět minut prodlouží.

4. Čínská omáčka: Na pánev dáme dvě lžičky třtinového cukru, šťávu z půlky citronu, dvě lžíce rybí omáčky, několik kapek sójové omáčky, worcesteru a pikantní chilli omáčku. Vše zvolna krátce provaříme. Na závěr přidáme máčený škrob, který necháme přejít varem. Omáčka by neměla být moc hustá. Podáváme ji studenou.

5. Bylinková omáčka: Lžíci majonézy, šťávu ze čtvrtky citronu, kůru, bazalku, rozmarýn, pažitku, kudrnku a případně další bylinky najemno posekáme a vmícháme do kelímku kyselé smetany. Podáváme vychlazené. Žádnou z omáček nesolíme.

Zdroj: Anglický rostbíf; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/anglicky-rostbif [On-line 07.09.2013]

Nelze komentovat.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.