Plněné rýžové koule ze Sicílie
(4-6 porcí)
- 500 g rýže
300 g mletého masa
½ cibule
1 lžíce rajčatového protlaku
1 dl červeného vína
parmazán
sýr provolone (nebo mozzarella)
100 g mraženého hrášku
2 vejce
3 žloutky
strouhanka
šafrán
máslo
olej na smažení
olej extra virgin
sůl, pepř
Do litru vroucí vody vhodíme rýži a necháme vodu zcela vyvařit.
V pánvi na olivovém oleji a trošce másla orestujeme nasekanou cibulku do zlatova, přidáme mleté maso a zalijeme červeným vínem. Jakmile se alkohol vypaří, zalijeme maso sklenkou vody s rajčatovým protlakem, dochutíme solí a pepřem a necháme redukovat. Masovou směs použijeme jako jednu z náplní.
Do uvařené rýře zamícháme půl čajové lžičky šafránu v prášku, který rozpustíme ve lžíci horké vody. Přidáme kousek másla, nastrouhaný parmazán podle chuti a 3 žloutky. Vše promícháme.
Sýr provolone (nebo mozzarellu či jakýkoliv sýr, který se rozpustí) nakrájíme na kostičky.
Do dlaně dáme rýžovou směs, naplníme troškou sýra, troškou masové směsi a hráškem. Vytvoříme koule o velikosti naší dlaně, obalíme ve vejci a strouhance a smažíme je v arašídovém nebo slunečnicovém oleji do zlatova.
Zdroj: S Italem v kuchyni iprima TV Prima Makro http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Arancini-alla-siciliana/
Poslední tip, trik či komentář