- jehněčí maso (na kostky) 800 g
- olej 1 lžíce
- cibule nakrájená na půlkolečka 2 kusy
- rozdrcený česnek 6 stroužků
- 1 čerstvý bobkový list nebo 2 sušené
- tymián 1 větvička
- čerstvě namletý černý pepř 1 lžička
- římský kmín 2 lžičky
- celá skořice 1 kus
- chilli papričky (podélně rozkrojené) 2 kusy
- citron (kůra oloupaná na větší kusy škrabkou na brambory) 1 kusu
- rajčatová pasta 2 lžíce
- bílé víno 400 ml
- kuřecí vývar 800 ml
- artyčoková srdíčka 400 g
Halušky
- oloupané středně velké brambory 6 kusů
- vejce 1 kusu
- polohrubá mouka 250 g
- sůl 1 špetka
- slanina 100 g
- nasekaná petrželka 1 hrst
V rozpáleném oleji orestujeme jehněčí, aby se maso zatáhlo. Přidáme cibuli a česnek, bobkový list, tymián, pepř, římský kmín, skořici a papričky a pět minut za stálého míchání vaříme. Přidáme citronovou kůru, rajčatovou pastu a víno a chvilku dusíme. Přilijeme vývar a scezené artyčoky. Opět přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou a dáme na dvě hodiny dusit do trouby vyhřáté na 160 °C. Servírujeme s haluškami, kuskusem nebo rýží.
Brambory na halušky rozsekáme v robotu na kaši. Dle potřeby přidáme sůl, vejce a mouku. Vznikne husté těsto. Propasírujeme je přes haluškovač či síto do osolené vařící vody. Přivedeme k varu, zamícháme odspoda a vaříme asi dvě minuty. Drátěným cedníkem vybereme halušky z vody, propláchneme a dáme do připravené mísy s rozškvařenou slaninou a nasekanou petrželkou. Promícháme. Udržujeme teplé v mikrovlnné troubě.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/australsky-jehneci-kotlik-halusky [On-line 29.12.2011]
Poslední tip, trik či komentář