Ingredience
- vepřová pečeně 1 kg
- kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer) 1 dávka
- naložená zeleninová směs halali 1 dávka
- špek 200 g
- smetana ke šlěhání 1 kelímek
- bobkový list 3 kusy
- nové koření 5 kuliček
- sůl a cukr 1 špetka
- citron 1 kus
- brusinky 1 dávka
- kus másla 1 dávka
- hladká mouka na jíšku 2 lžíce
na karlovarský knedlík:
- rohlík 10 kusů
- vejce 3 kusy
- mléko 175 ml
- hrubá mouka 100 g
- zelená petrželka 1 svazek
- muškátový květ 1 špetka
- sůl 1 špetka
1. Svíčková: Den předem si prošpikujeme vepřové maso špekem, naložíme je do halali a kořenové zeleniny, bobkového listu a nového koření, přidáme i zbytek špeku.
2. Naložené maso pečeme v troubě cca ¾ hodiny, podléváme vodou. Až maso změkne, vyjmeme ho z pekáče a omáčku se zeleninou přelijeme do kastrolu. Z másla a hladké mouky si uděláme jíšku a tu přidáme za mírného varu do omáčky, kterou pak rozmixujeme a přecedíme. Dochutíme solí, cukrem a vymačkaným citronem.
3. Karlovarský knedlík: Bíle pečivo nakrájíme na kostičky, nasypeme na plech a necháme lehce oschnout. Po několika hodinách pokropíme pečivo třemi lžícemi mléka a promneme, přisypeme pokrájenou petrželku. Do zvláštní misky nalijeme mléko, přidáme žloutky, rozšleháme a přidáme hrubou mouku, do hladkého těsta přidáme muškátový květ. Z bílků ušleháme sníh. Všechny suroviny promícháme a na závěr zlehka vmícháme tuhý sníh. Knedlík vytvarujeme do úhledné šišky, kterou zabalíme do olejem vymazaného alobalu nebo potravinové fólie. Vaříme 20 – 25 minut ve vroucí vodě.
Zdroj: Babiččina svíčková; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/babiccina-svickova-0 [On-line 07.06.2013]
Poslední tip, trik či komentář