- 200 g másla
300 g cukru krystal
8 vajec
200 ml šlehačky
370 g hladké mouky
25 g pudinkového prášku
100 ml čokoládového krému (nutelly)
vanilkový lusk (vanilkový cukr)
citronová kůra
hrst sušených meruněk
kypřící prášek
tuk
hrubá mouka
Povolené máslo vyšleháme s polovinou cukru a postupně do něj vmícháme žloutky, semínka vanilky, teplou smetanu a citronovou kůru. Hmotu zlehčíme částí bílků, které jsme vyšlehali se zbylým cukrem. Potom smícháme se zbývajícím bílkovým sněhem a směsí hladké mouky, pudinkového prášku a prášku do pečiva. Asi čtvrtinu hotového těsta vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy a přidáme kousky sušených meruněk. Ty lehce zatlačíme do těsta a pokračujeme ve vrstvení, dokud formu nezaplníme asi do dvou třetin. Do zbylého těsta přimícháme povolený čokoládový krém, nejlépe nutellu, a pomocí cukrářského sáčku vytvoříme mramorování. Pečeme na 160 stupňů, třičtvrtě hodiny až hodinu a propečení kontrolujeme špejlí. Až se na ni těsto přestane lepit, bábovku shora zlehka posypeme hladkou moukou, aby se nepřilepila k podložce, vyklopíme ji z formy a dáme vychladnout. Na závěr ji ozdobíme třeba polevou z tmavé a bílé čokolády a kousky meruněk stejně jako Vladimír.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/128-babovka-se-susenymi-merunkami/
Poslední tip, trik či komentář