reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Baeckeoffe – dušené maso s bramborami

Potřebujeme:

  • 250 g vepřové plece,
  • 250 g jehněčího masa,
  • 1 vepřovou nožičku,
  • 1 vepřový ocásek,
  • 1 ks hovězího žebra,
  • 2 mrkve,
  • 2 pórky,
  • 2 cibule,
  • 1000 g lojovatých brambor,
  • 1 palici česneku,
  • 1 malý celer,
  • 1 l bílého vína Ryzlink nebo Rulandské šedé,
  • 100 g sádla,
  • 100 g hladké mouky,
  • tymián, bobkový list, hřebíček, sůl, pepř

Baeckeoffe (pekařova pec) – pokrm ze tří druhů marinovaných mas a brambor, které ženy přinášely svým mužům pekařům ráno v den velkého prádla. Směs se před podáváním nechávala tři hodiny dusit ve speciální terině, která se vyrábí v alsaském Soufflenheimu.

Maso nakrájíme na stejně velké kousky a spolu s nožičkou a ocáskem osolíme, opepříme a necháme přes noc marinovat ve směsi vína, 2 stroužky česneku, bobkového listu, hřebíčku a tymiánu. Brambory a zeleninu oloupeme a nakrájíme na plátky. Hrnec – terinu vytřeme sádlem a dáme do ní tenkou vrstvu nakrájených brambor a pórku (jen světlou část). Potom přidáme marinované maso a zbylou nakrájenou zeleninu, ukončíme vrstvou nakrájených brambor. Přelijeme zbytkem bílého vína a dle potřeby tak, aby byla forma do dvou třetin zaplněná tekutinou, doplníme vodou. Terinu uzavřeme pokličkou. Z vody a mouky uděláme těsto, kterým hermeticky utěsníme pokličku na pekáči. V troubě rozehřáté na 160 stupňů Celsia necháme 2–3 hodiny péct. Servírujeme v pekáči. Jako víno doporučujeme Gewurztraminer nebo Riesling z Alsace.

Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/baeckeoffe-dusene-maso-s-brambory-2-12-2010.html

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.