Potřebujeme:
- 250 g vepřové plece,
- 250 g jehněčího masa,
- 1 vepřovou nožičku,
- 1 vepřový ocásek,
- 1 ks hovězího žebra,
- 2 mrkve,
- 2 pórky,
- 2 cibule,
- 1000 g lojovatých brambor,
- 1 palici česneku,
- 1 malý celer,
- 1 l bílého vína Ryzlink nebo Rulandské šedé,
- 100 g sádla,
- 100 g hladké mouky,
- tymián, bobkový list, hřebíček, sůl, pepř
Baeckeoffe (pekařova pec) – pokrm ze tří druhů marinovaných mas a brambor, které ženy přinášely svým mužům pekařům ráno v den velkého prádla. Směs se před podáváním nechávala tři hodiny dusit ve speciální terině, která se vyrábí v alsaském Soufflenheimu.
Maso nakrájíme na stejně velké kousky a spolu s nožičkou a ocáskem osolíme, opepříme a necháme přes noc marinovat ve směsi vína, 2 stroužky česneku, bobkového listu, hřebíčku a tymiánu. Brambory a zeleninu oloupeme a nakrájíme na plátky. Hrnec – terinu vytřeme sádlem a dáme do ní tenkou vrstvu nakrájených brambor a pórku (jen světlou část). Potom přidáme marinované maso a zbylou nakrájenou zeleninu, ukončíme vrstvou nakrájených brambor. Přelijeme zbytkem bílého vína a dle potřeby tak, aby byla forma do dvou třetin zaplněná tekutinou, doplníme vodou. Terinu uzavřeme pokličkou. Z vody a mouky uděláme těsto, kterým hermeticky utěsníme pokličku na pekáči. V troubě rozehřáté na 160 stupňů Celsia necháme 2–3 hodiny péct. Servírujeme v pekáči. Jako víno doporučujeme Gewurztraminer nebo Riesling z Alsace.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/baeckeoffe-dusene-maso-s-brambory-2-12-2010.html
Poslední tip, trik či komentář