- 600 ml mléka
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 2 lžíce krupicového nebo vanilkového cukru
- 1 lžíce másla
- asi 12 perníčků, pokrájených
- asi 100 ml silné kávy
- 2 lžíce rumu
- 3 velké banány, na plátky
- 3 plody kaki churma, oloupané a nakrájené na kousky
- 1 kelímek smetany ke šlehání 33%
- 100 g pekanových ořechů
- mletá skořice na poprášení
Uvařte pudink s mlékem a dvěma lžícemi cukru podle návodu na obalu a stáhněte z ohně. Vmíchejte máslo a míchejte, aby pudink částečně zchladl (hrnec s pudinkem můžete postavit do nádoby se studenou vodou a míchat do zchladnutí, ale ne ztuhnutí.
Nalámejte perníčky na kousky.
Připravte si čtyři pěkné sklenice či misky na poháry o obsahu asi 300 ml. Na dno každé dejte vrstvu perníčků, tak aby vám polovina zbyla na druhou vrstvu a zakápněte je kávou a rumem. Na ně rovnoměrně rozdělte polovinu pudinku a na něj banány a kaki. Pak udělejte opět vrstvu perníčků, opět zákápněte kávou a rumem a překryjte pudinkem.
Nechte poháry vychladnout a pak je uložte do chladničky minimálně na hodinu, aby perníčky zvláčněly a chutě se propojily. Pokud je budete nechávat v chladničce přes noc, potáhněte je potravinovou fólií.
Připravte si ořechy v cukru. Ořechy překrájejte na hrubší kusy. V nepřilnavé pánvi rozpusťte máslo. Přisypte cukr a za občasného promíchání ho nechte rozpustit. Přidejte ořechy a míchejte a opékejte, dokud se nepotáhnou zkaramelizovaný cukrem a nezezlátnou. Stáhněte z ohně a ještě chvíli míchejte, aby se ořechy neslepily. Nechte vychladnout.
Před podáváním ozdobte poháry ušlehanou smetanou a ozdobte ořechy v cukru.
Poslední tip, trik či komentář