Suroviny
- polohrubá mouka 500 g
- kvasnice 30 g
- pískový cukr 70 g
- 80 g tuku nebo 7 lžic oleje
- sůl
- mléko 250 ml
- žloutek 2 ks
- rum 1 lžíce
- vanilkový cukr
- olej nebo sádlo na smažení
- povidla 200 g
- plnotučný tvaroh 2 kelímky
- smetana ke šlehání 1 ks
Do misky dáme droždí, posypeme je lžící mouky a cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka. Tím si připravíme kvásek. Do mísy dáme prosátou mouku, uděláme důlek, do kterého vlijeme hotový kvásek. Přidáme sůl, žloutky, tuk, vanilkový cukr, rum a zbylé mléko. Vypracujeme těsto a necháme je kynout. Vykynuté těsto dáme na vál a vyválíme asi 3 cm tlustou placku. Z těsta vykrajujeme kolečka, která necháme ještě chvíli vykynout. Potom uděláme do každého kolečka důlek a smažíme s obou stran dorůžova. Oleje musí být větší množství, aby se vdolečky pěkně usmažily. Vychladlé vdolečky potřeme povidly a na ně dáme šlehačku, kterou smícháme s tvarohy. Nakonec vdolky posypeme moučkovým cukrem.
Zdroj: Bavorské vdolečky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/bavorske-vdolecky [On-line 14.10.2016]
Poslední tip, trik či komentář