reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Beef bourguignon

Ingredience

  • hovězí zadní 1500 g
  • velká cibule 1 kus
  • dobré sušší červené víno 700 ml
  • vývar 1 l
  • hladká mouka na zahuštění 1 dávka
  • mrkev 1 kus
  • malý rajský protlak 1 kus
  • slanina 150 g
  • česnek 2 stroužky
  • žampiony 200 g
  • drcený kmín 1 špetka
  • šalotky nebo červené cibulky 1 balení
  • bobkový list 1 kus
  • tymián 1 špetka
  • olej 1 dávka
  • máslo 1 oříšek
  • sůl a pepř 1 špetka

bramborová kaše s máslem:

  • brambory 1 kg
  • mléko 200 ml
  • kus másla 1 dávka
  • sůl 1 špetka

1. Očištěné hovězí maso si naporcujeme na větší kostky.

2. Plátkovou slaninu nejprve deset minut povaříme. Větší část dáme pod maso a zbytek si uschováme.

3. Na oleji nebo na másle orestujeme maso, pokrájenou cibuli a mrkev. Opražíme, zahustíme moukou, přidáme slaninu, promícháme a dáme na čtyři minuty do rozpálené trouby. Přidáme koření a zalijeme vínem a částí vývaru. Potom pečeme (dusíme) přikryté do úplného změknutí, což trvá až tři hodiny. Občas zkontrolujeme.

4. Mezitím si uděláme žampiony, které podáváme k hotovému jídlu. Houby na másle orestujeme, podusíme, okořeníme lehce kmínem a troškou soli.

5. Blanšírované šalotky: menší cibulky si oloupeme a orestujeme na másle a potom asi čtyřicet minut blanšírujeme ve zbytku vývaru.

6. Nakonec si uděláme dobrou kaši z uvařených osolených brambor a horkého mléka, kam zašleháme kus másla.

7. Dochutíme šťávu z masa, která by již neměla být cítit vínem, a podáváme s kaší s proužky opražené slaniny, cibulky a houby servírujeme zvlášť.

Zdroj: Beef bourguignon; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/beef-bourguignon [On-line 28.03.2014]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.