Suroviny
- hovězí roštěná z mladého skotu 1 kg
- kyselé okurky
- vejce
- špek
- cibule
- sůl
- pepř
- plnotučná hořčice
- hladká mouka
- kysaná smetana
- smetana ke šlehání
- worcester
- sójová omáčka
Houskový knedlík
- polohrubá mouka 500 g
- rohlík 2 ks
- vejce 2 ks
- droždí
- mléko
- sůl
Maso odblaníme a nakrájíme na tenké plátky. Plátky masa dobře naklepeme, osolíme a opepříme. Vajíčka uvaříme natvrdo a nakrájíme na čtvrtky. Sterilované okurky nakrájíme na půlky. Špek nakrájíme na proužky. Plátky masa potřeme hořčicí a na každý položíme vejce, špek i okurku a zamotáme a spojíme špejlí či potravinářskou nití. Maso zprudka osmahneme ze všech stran, přidáme cibuli, špek, worcester a sójovou omáčku, podlijeme vývarem a vaříme (dusíme) přibližně dvě hodiny. Po uvaření omáčku propasírujeme a na závěr přidáme smetanu a dle potřeby lžičku hladké mouky na zahuštění.
Domácí houskový knedlík: Z mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Do hrubé mouky přidáme dvě vejce a vykynutý kvásek, zamícháme. Rohlíky přidáme nakonec a necháme kynout půl hodiny. Potom z těsta vypracujeme dva bochánky a ještě necháme pět minut odpočinout. Vytvoříme 3 až 4 válečky a vaříme ve vroucí osolené vodě 17 minut. V půlce vaření knedlíky obrátíme. Hotové knedlíky vyjmeme a ihned propícháme vidličkou, aby odešla přebytečná pára.
Zdroj: „Bezděkovský“ ptáček z masa z domácího chovu a domácí houskový knedlík; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/bezdekovsky-ptacek-z-masa-z-domaciho-chovu-domaci-houskovy-knedlik [On-line 28.01.2017]
Poslední tip, trik či komentář