(cca 2 ks)
na plát:
- 90 g hladké mouky
90 g kokosu
320 g bílků
200 g cukru krystal
1/4 sáčku kypřícího prášku
1/4 sáčku vanilkového cukru
cukr moučka na posypání
na krém:
- 225 ml mléka
35 g pudinkového prášku
75 g cukru krystal
250 g másla
instantní káva dle chuti
na ozdobení:
- čokoláda
ořechy
kokos
Nejdříve si připravíme těsto na pláty. Směs mouky, kokosu a kypřicího prášku opatrně smícháme s bílky, které jsme vyšlehali s krystalovým a vanilkovým cukrem. Vzniklé těsto naneseme v tenké vrstvě na pečicí papír, zasypeme moučkovým cukrem a dáme do trouby na 200 stupňů na 5 – 10 minut, dokud lehce nezezlátne. Hotové pláty necháme vychladit a mezitím si připravíme krém:
V trošce mléka rozmícháme pudinkový prášek a tuto zálivku za stálého míchání zavaříme do zbytku vroucího mléka s cukrem. Základ na krém necháme vychladnout a poté do něj vmícháme máslo a dochutíme instantní kávou, rozmíchanou v troše vody. Hotovým krémem potřeme bezé pláty a stočíme z nich pevné rolády, které necháme v chladu nejlépe do druhého dne. Ztuhlé rolády potáhneme zbytkem krému nebo čokoládou a posypeme kokosem či oříšky.
Vladimír ale podle Lukášova přání pomocí sladké modelovací hmoty, zbytků plátu, případně jiného korpusu vytvořil z bezé rolády růžové prasátko.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/212-beze-rolada/
Poslední tip, trik či komentář