Suroviny:
- 800 g prsních řízků, nakrájených podélně na proužky
- trocha olivového oleje
- 4 menší cibule, oloupané a rozpůlené
- 4 mrkve, očištěné a rozkrojené podélně na čtvrtiny
- 2 menší pórky, očištěné a šikmo rozkrojené na několik dílů
- 250 g jasmínové rýže
- plátek másla
- lžíce nasekané petrželky
Na marinádu:
- 5 lžic olivového nebo rostlinného oleje
- 2 lžíce medu
- 2 stroužky česneku, nasekaného
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce sladké chilli omáčky
- špetka skořice mleté nebo koření 5 vůní
- asi 1cm kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaného
V míse promíchejte všechny suroviny na marinádu, vložte proužky kuřecího masa a pořádně je ve směsi obalte ze všech stran. Mísu dáváme do sáčku přetáhněte folií a nechte v chladu minimálně 2 hodiny nebo nejlépe přes noc marinovat. Troubu si rozpalte na 200°C. Pak proužky masa “cik-cak” navlékněte na jehly nebo na předem namočené špejle. Do pekáče nebo na plech vyložený pečícím papírem vlijte trochu olivového oleje a vložte do něj připravené špízy. Ve zbylé marinádě v míse obalte i zeleninu a přidejte ji do pekáče k masu. Pečte cca 20 minut nebo dokud není kuře propečené, v polovině pečení maso, případně i zeleninu otočte, pokud by se vám připalovalo, velmi mírně podlijte vodou. Podávejte nejlépe s jasmínovou rýží uvařenou podle návodu níže a promíchanou s plátkem másla nebo rozpečenou bagetou (mě ovšem stačí jako příloha jen zelenina) a klínky citronu či limety.
Rýži propláchněte v cedníku studenou , vložte do kastrůlku se silnějším dnem a zalijte vodou tak, aby voda sahala sotva na prst nad rýži. Osolte, přiklopte a přiveďte k varu. Jakmile začne vařit, stáhněte plamen na minimum a rýži vařte dokud nevsákne vodu a není měkká – trvá to asi 15 minut.
Prima tip: rýži lze uvařit také jako těstoviny ve větším množství vody, slít a nechte okapat – pak promíchat s máslem – pozor, po uvaření rýže ještě dojde, takže ji slijte , když je uvařená jako těstoviny tzv. na skus
Zdroj: Blýskavé kuřecí špízy se zeleninou a jasmínovou rýží; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/klasicke-recepty-s-malym-prekvapenim [On-line 09.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář