reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Blýskavé kuřecí špízy se zeleninou a jasmínovou rýží

Suroviny:

  • 800 g prsních řízků, nakrájených podélně na proužky
  • trocha olivového oleje
  • 4 menší cibule, oloupané a rozpůlené
  • 4 mrkve, očištěné a rozkrojené podélně na čtvrtiny
  • 2 menší pórky, očištěné a šikmo rozkrojené na několik dílů
  • 250 g jasmínové rýže
  • plátek másla
  • lžíce nasekané petrželky

Na marinádu:

  • 5 lžic olivového nebo rostlinného oleje
  • 2 lžíce medu
  • 2 stroužky česneku, nasekaného
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce sladké chilli omáčky
  • špetka skořice mleté nebo koření 5 vůní
  • asi 1cm kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaného

V míse promíchejte všechny suroviny na marinádu, vložte proužky kuřecího masa a pořádně je ve směsi obalte ze všech stran. Mísu dáváme do sáčku přetáhněte folií a nechte v chladu minimálně 2 hodiny nebo nejlépe přes noc marinovat. Troubu si rozpalte na 200°C. Pak proužky masa “cik-cak” navlékněte na jehly nebo na předem namočené špejle. Do pekáče nebo na plech vyložený pečícím papírem vlijte trochu olivového oleje a vložte do něj připravené špízy. Ve zbylé marinádě v míse obalte i zeleninu a přidejte ji do pekáče k masu. Pečte cca 20 minut nebo dokud není kuře propečené, v polovině pečení maso, případně i zeleninu otočte, pokud by se vám připalovalo, velmi mírně podlijte vodou. Podávejte nejlépe s jasmínovou rýží uvařenou podle návodu níže a promíchanou s plátkem másla nebo rozpečenou bagetou (mě ovšem stačí jako příloha jen zelenina) a klínky citronu či limety.

Rýži propláchněte v cedníku studenou , vložte do kastrůlku se silnějším dnem a zalijte vodou tak, aby voda sahala sotva na prst nad rýži. Osolte, přiklopte a přiveďte k varu. Jakmile začne vařit, stáhněte plamen na minimum a rýži vařte dokud nevsákne vodu a není měkká – trvá to asi 15 minut.

Prima tip: rýži lze uvařit také jako těstoviny ve větším množství vody, slít a nechte okapat – pak promíchat s máslem – pozor, po uvaření rýže ještě dojde, takže ji slijte , když je uvařená jako těstoviny tzv. na skus

Zdroj: Blýskavé kuřecí špízy se zeleninou a jasmínovou rýží; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/klasicke-recepty-s-malym-prekvapenim  [On-line 09.11.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.