reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Bolehošťský řízek

Ingredience

  • vepřová kýta 500 g
  • sušené houby nebo žampiony 2 hrsti
  • větší cibule 1 kus
  • sádlo 1 lžíce
  • slanina 200 g
  • kysané zelí 200 g
  • strouhaný křen 1 lžíce
  • česnek 2 stroužky
  • hladká mouka na obalení 1 dávka
  • hovězí vývar (voda) 300 ml
  • sůl a pepř 1 špetka

bramborové přílohy:

  • brambory 2 kg
  • větší cibule 1 kus
  • máslo 50 g
  • mléko 100 ml
  • bylinky (bazalka, petržel, pažitka) 1 dávka
  • sůl 1 špetka

1. Sušené houby dejte do misky a spařte je horkou vodou. Po deseti minutách sceďte a nechte okapat.

2. Cibuli nakrájejte najemno a osmažte na sádle spolu s nadrobno nakrájenou slaninou. Přidejte překrájené a podle potřeby propláchnuté zelí, křen, polovinu hub a utřený česnek.

3. Za stálého míchání opékejte asi pět minut. Poté směs osolte a opepřete.

4. Z vepřové kýty nakrájejte plátky, vyklepejte dotenka a osolte. Na každý řízek dejte část směsi, zabalte, spíchněte párátkem a obalte v mouce. Závitky vyskládejte do sádlem vymaštěného pekáče a při 170 stupních pečte čtyřicet minut.

5. Řízky vyndejte z pekáče a dodělejte šťávu. Výpek zapražte moukou, krátce osmažte, zalijte vývarem a povařte do mírného zhoustnutí. Přidejte zbytek hub a dochuťte solí a pepřem.

6. Šťouchané brambory: Brambory uvařte ve slupce doměkka, ještě teplé brambory oloupejte, osolte a rozšťouchejte s cibulkou osmaženou na másle. Na talíři posypejte petrželkou a servírujte.

7. Brambory pečené v alobalu nejdříve předvařte, ještě teplé rozpulte, ale nedokrojte. V řezu promažeme máslem s bylinkami, zabalíme do alobalu a pečeme ještě deset minut při 200 °C. Před servírováním rozbalíme a podáváme k masu.

Zdroj: Bolehošťský řízek; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/bolehostsky-rizek [On-line 27.11.2013]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.