reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Bouillabaisse

Potřebujeme:

  • 1 kg čerstvých mořských ryb (jazyk mořský, vlk mořský, parmice nachová, tygří kreveta ocásky),
  • 200 g kořenové zeleniny nakrájené na kostičky,
  • 4 stroužky nasekaného česneku,
  • 1 menší bulvu fenyklu nakrájenou na plátky,
  • 1 cibuli nakrájenou nahrubo,
  • 1 pórek nakrájený na kolečka,
  • 1 lžíci rajčatového protlaku,
  • 100 ml olivového oleje,
  • bílé víno,
  • bouquet garni (svazek z 1 bobkového listu, 2 snítek tymiánu, 3 snítek petrželky, 2 snítek bazalky, kousku pomerančové kůry) + tymián a bazalku navíc,
  • šafrán,
  • sůl a pepř,
  • tousty a omáčku rouille

Na vývar opékejte na zbylém oleji zvolna asi 5 minut zeleninu. Vmíchejte česnek, fenykl i rybí odkrojky a dále opékejte 3 –5 minut. Přidejte protlak, bouquet garni a šafrán. Zalijete vínem a nechte vyvařit. Přilijte studený rybí vývar, a to tolik, aby bylo vše ponořené. Zvyšte plamen, přiveďte k varu a zprudka vařte asi pět minut. Seberte pěnu. Ztlumte oheň a zvolna vařte 60 minut. Poté vývar přeceďte přes husté síto a částečně propasírujte. Přiveďte znovu k varu a dochuťte solí a pepřem. Ztlumte oheň a začněte vkládat ryby. Do vývaru vsypte misku s tužšími kousky, asi 8 –10 minut povařte, pak vložte jemnější maso a vařte ještě asi 5 minut. Pokud se ryby do polévky nevejdou tak, aby byly ponořené, vařte je na etapy. Do talířů navršte ryby, zalije polévkou a podávejte s tousty a s omáčkou rouille.

Zdroj: Bouillabaisse; TV Nova Tescoma s chutí  http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/novy-dil-bouillabaisse-17-3-2015.html [On-line 18.03.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.