10 porcí
Legendární francouzské polévka známá po celém světě pochází z Provence, z přístavního města Marseille. Dokonalá je s pouze s majonézovou omáčkou.
- 5 cl panenského olivového oleje
- 2 fenykly
- 1 cibule
- 200 g rajského protlaku
- 6 rajčat
- 0,5 l bílého vína
- 2,5 l rybího vývaru
- 600 g rybího masa
- 3 brambory nakrájené
- 1 brambora celá
- čerstvé bylinky
- špetka šafránu
- 2 dl pastisu
- mletý pepř
- sůl
Fenykl a cibuli nakrájíme nahrubo. Na oleji orestujeme nejprve fenykl, pak cibuli, zpěníme dosklovata, zarestujeme protlak, přidáme na větší kusy nakrájená rajčata, zalijeme vínem a vývarem. Přidáme rybí maso, oškrábané brambory (tři nakrájíme, jednu ponecháme v celku), bylinky, šafrán a vaříme cca 40 minut.
Celou bramboru vyjmeme a ponecháme stranou na přípravu omáčky rouille.
Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, procedíme přes husté síto a dochutíme solí, pepřem a pastisem. Už jen krátce provaříme. Podáváme s omáčkou rouille a kousky rybího masa či mořských plodů.
Omáčka rouille
- 2 červené pečené papriky bez slupky
- 3 žloutky
- 1 vařený brambor
- 1 dl panenského olivového oleje
- špetka šafránu
- 2–3 stroužky česneku
- mletý pepř
- sůl
Papriky potřeme olejem a vložíme do maximálně rozpálené trouby. Pečeme cca 30 minut. Poté vyjmeme a vložíme zapařit do pytlíku. Vyjmeme, oloupeme a vložíme bez semínek a stopky do hluboké misky.
Přidáme ostatní ingredience a rozmixujeme do hladka.
Vložka do polévky
- krevety
- mušle
- rybí maso
Zdroj: Bouillabaisse s omáčkou Rouille; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1060 [On-line 18.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář