na bramborové placky (asi 20 ks):
- 750 g brambor
175 – 250 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl
hladká mouka na posypání válu
vepřové sádlo na potření placek (dle chuti)
na ozdobu:
- zakysaná smetana
uzený losos
kopr
kaviár
citron
salát Frisé
brynza
uzené maso nebo slanina
zelená cibulka
chilli papričky
Brambory ve slupce uvaříme doměkka, oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme polohrubou mouku, vejce, sůl a vypracujeme vláčné těsto. Musíme pracovat rychle, protože těsto řídne. Potom vál pomoučíme hladkou moukou a vyválíme asi tři milimetry silný plát. Z něho vykrajujeme kolečka libovolného průměru. Placky pečeme na sucho nejlépe na teflonové pánvi a pokud je ještě za tepla potřeme rozehřátým sádlem a osolíme, máme výbornou pochoutku k pivu nebo vínu. Jako chutný předkrm je můžeme podle fantazie doplnit následujícím způsobem:
Na bramborové placky navršíme zakysanou smetanu, ozdobíme uzeným lososem a koprem, nebo kaviárem, kouskem citronu a snítkou salátu Frisé. Tradičnější variantou jsou placky s brynzou, na které přidáme na nudličky nakrájené uzené maso nebo lehce vypečenou slaninu a ozdobíme zelenou cibulkou. Můžeme přidat i chilli papričky. Je to jednoduché a výsledek je dokonalý!
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/46-bramborove-placky-s-brynzou-lososem-nebo-kaviarem/
Poslední tip, trik či komentář