na bramborové placky (asi 20 ks):
- 750 g brambor
175 – 250 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl
hladká mouka na posypání válu
na tvarohovou náplň:
- měkký tučný tvaroh
moučkový cukr
šlehačka
na makovo – povidlovou náplň:
- 200 g mletého máku
1 dcl mléka
3 polévkové lžíce povidel
moučkový cukr dle chuti
skořice
na ozdobu:
- jahody
skořice
zakysaná smetana
lístky máty
Brambory ve slupce uvaříme doměkka, oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme polohrubou mouku, vejce, sůl a vypracujeme vláčné těsto. Musíme pracovat rychle, protože těsto řídne. Potom vál pomoučíme hladkou moukou a vyválíme asi tři milimetry silný plát. Z něho vykrajujeme kolečka libovolného průměru. Placky pečeme na sucho nejlépe na teflonové pánvi.
Na dezert si připravíme sladké varianty náplní:
Makovo – povidlová náplň:
Svaříme mléko, přidáme cukr, povidla a špetku skořice, nakonec mletý mák a všechno pořádně provaříme, až vznikne hustá hmota. Před servírováním necháme vychladnout.
Tvarohová náplň:
Do tvarohu vyšlehaného s cukrem přidáme pro zlehčení šlehačku. Aby hmota zůstala nadýchaná, vmícháme ji velmi opatrně a tvarohová náplň je hotová.
Když máme placky i náplně připraveny, servírujeme na talíře. Větší placky natřeme až ke krajům stejnoměrnou vrstvou makovo – povidlové náplně, stočíme je jako roládu a krájíme šikmo na řezy. Stejným způsobem si můžeme připravit placky s čistými povidly. Na menší placičky navršíme tvarohovou náplň, přidáme nakrájené jahody, přiklopíme další plackou. Postup můžeme několikrát opakovat a vytvořit více vrstev, poslední ozdobíme jahodami.
Na talíři servírujeme s nakrájenou roládou s makovo – povidlovou náplní, lžičkou zakysané smetany. Ozdobíme skořicí a případně lístky máty.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/48-bramborove-placky-s-povidly-makem-tvarohem-a-jahodami/
Poslední tip, trik či komentář