reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Vinný dort s krémem a hroznovým vínem v želé

na piškotový korpus:

  • 3 vejce
    75 g cukru krystal
    100 g mouky
    1/4 balíčku prášku na pečení

na vinný krém:

  • 800 g smetany ke šlehání
    20 g plátkové želatiny
    750 g hroznového vína (bez pecek)
    200 g cukru moučky
    cukrářské piškoty
    0,3 l svařeného červeného vína
    koření na svařené víno
    červená potravinářská barva

na ozdobu:

  • plátky čokolády
  • strouhaná čokoláda na obalení dortu
  • vinné hrozny
  • želé

 

Nejdříve si připravíme dortový korpus. Celá vejce vyšleháme s cukrem a zvlášť smísíme mouku s práškem do pečiva. Do vyšlehaných vajec velmi zlehka vmícháme moučnou směs a těsto ihned vlijeme do připravené dortové formy na pečení.Vložíme do trouby a pečeme asi na 180°C podle výšky dortové formy. Upečený korpus vyjmeme a necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme krém. Vyšleháme smetanu ve šlehacím strojku do pevné pěny. Odebereme si část smetany na omazání dortu. Želatinu dáme do studené vody, až nabobtná, rozpustíme ji ve vodní lázni či mikrovlné troubě do tekuté podoby. Pozor, želatina nesmí projít varem! Nyní jednu polovinu hroznového vína rozmixujeme dohladka a dosladíme moučkovým cukrem. Do takto připravené rozmixované směsi zamícháme rozpuštěnou želatinu, vše velmi zlehka spojíme s vyšlehanou šlehačkou a přidáme červené víno svařené s kořením. Pro lepší barvu můžeme přidat trochu červeného potravinářského barviva.
Dno dortové formy vyložíme plátkem piškotového korpusu a zalijeme vrstvou krému, připraveného ze šlehačky, hroznové šťávy, cukru, želatiny a svařeného vína. Na krém položíme cukrářské piškoty, zlehka namočené ve zbytku svařeného vína, a vypeckované hrozny. Nakonec vše opět zalijeme vrstvou krému, zlehka poklepeme o stůl a dáme do ledničky minimálně na dvě hodiny ztuhnout.
Po vychlazení dort po obvodu potřeme vyšlehanou smetanou a obalíme strouhanou čokoládou a dozdobíme podle vlastní fantazie hrozny s želé, čokoládovými plátky, případně hrozny, obalenými v čokoládě. Hotový dort dáme vychladit do lednice alespoň na dvě hodiny.

Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/51-vinny-dort-s-kremem-a-hroznovym-vinem-v-zele/

loading...

Vložit komentář

 

 

 

Můžete využít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


7 + = patnáct


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.