Ingredience
- vepřová krkovice 1 kg
- středně velká cibule 2 kusy
- česnek 10 stroužků
- rozmarýn 2 snítky
- sůl a pepř 1 špetka
- kmín 1 dávka
- sterilované červené zelí 1 sklenice
na bramborové placky:
- vařené vychladlé brambory 1 kg
- hladká mouka 300 g
- vejce 1 kus
- měkký tvaroh 1 kus
- kmín a sůl 1 špetka
1. Krkovici omyjeme, osušíme, osolíme a pokmínujeme, propícháme podélně dlouhým nožem a vytvoříme asi čtyři kapsy, do kterých natlačíme česnek a snítky rozmarýnu. Na dno pekáče dáme nakrájenou cibuli a 4 stroužky česneku, na ně položíme připravené maso, podlijeme vodou a v zakryté nádobě pečeme při 140 stupních asi půl hodiny a poléváme šťávou z výpeku, případně ještě přidáme vodu. Poté 20-30 minut dopékáme v odkryté nádobě, před podáváním nakrájíme na plátky.
2. Uvařené a vychladlé brambory na placky nastrouháme na jemném struhadle, přidáme sůl, kmín, vejce, tvaroh, mouku a vše vypracujeme do hladkého nelepivého těsta, z něhož postupně vytvarujeme kulaté placky, které pečeme na nevymazané horké pánvi, dokud se neudělají na obou stranách typické puchýřky. Před podáváním můžeme potřít mašlovačkou husím sádlem nebo máslem s rozetřeným česnekem.
3. Na zelí si koupíme osvědčené červené zelí v sáčku nebo sklenici. Slijeme a jen ohřejeme, nakonec dochutíme cukrem, octem, citronem, solí, jak to má kdo rád.
Zdroj: Bramborové placky, vepřová krkovice, červené zelí; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/bramborove-placky-veprova-krkovice-cervene-zeli [On-line 12.04.2013]
Poslední tip, trik či komentář