6−8 porcí
paštika
- 200 g vepřového bůčku
- 4 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 1 lžička římského kmínu
- 4 cl bílého portského vína
- 4 cl koňaku
- 200 g vepřových jater
- 2 žloutky
- asi 4 lžíce strouhanky
- mletý pepř
- sůl
Bůček nakrájíme na kostky, vložíme do pekáče, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, rozmáčknutý česnek, posypeme tymiánem, římským kmínem, opepříme, osolíme, zastříkneme vínem, koňakem, vložíme do vyhřáté trouby na 160 °C a pečeme přibližně hodinu. Vyjmeme z trouby, necháme vychladnout a spolu s játry umeleme, ke směsi přidáme i vypečenou šťávou s kořením, přidáme žloutky, podle potřeby zahustíme strouhankou a dosolíme.
bramborové těsto
- 1,2 kg brambor vařených ve slupce
- 400 g hrubé mouky
- 300 g dětské krupičky
- 2 vejce
- sůl
- 1 vejce na potření
Oloupané brambory najemno nastrouháme, smícháme s ostatními ingrediencemi a dobře propracujeme v hladké těsto, které rozválíme na ½ cm silný plát (podsypáváme moukou), nakrájíme čtverce (asi 8×8 cm), na střed klademe paštiku, zabalíme do tvaru šátečků, dobře stiskneme, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 180 °C cca 15 minut, poté ještě na tři minuty zvýšíme příkon na 200 °C a dopečeme dozlatova.
K podávání
- brusinkový kompot
Zdroj: Bramborové šátečky plněné paštikou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1375-bramborove-satecky-plnene-pastikou/ [On-line 01.02.2014]
Poslední tip, trik či komentář