reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Bratislavské rohlíčky

40−45 ks

Rohlíčky z kynutého těsta uchováte dlouho dobré a křehké. Jsou skvělé ke kávě či čaji, mléku nebo kakau. Anebo „jen tak k zakousnutí…“ opravdu, jsou „k nakousnutí“. Pokud se nějaký rohlíček nedopatřením zapomene a unikne naší konzumaci, po týdnu ho můžete v troubě rozpéct a chutná taktéž skvěle.

Těsto

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • 75 g cukru
  • asi 2,5 dl mléka
  • 150 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 lžička soli
  • 2 žloutky na potření

Mouku přesejeme do mísy, vytvoříme důlek, do něj nadrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zalijeme trochou vlažného mléka, zakryjeme utěrkou a necháme vzejít.

Ke kvásku přidáme ostatní suroviny, vlažné rozpuštěné máslo a zaděláme hladké mlaskající těsto, necháme kynout 1,5 hodiny, mezitím dvakrát promísíme.

Vykynuté těsto rozdělíme na pět částí, z každé vyválíme hada a rozdělíme na 8–9 ks. Vytvarujeme kuličky a necháme na vále chvíli kynout.

Pomocí prstů nebo válečku tvarujeme z každé kuličky tvar slzy, širší stranou nasměrujeme k sobě, naplníme ořechovou náplní a zarolujeme rohlíček, který na koncích lehce ohneme.

Rohlíčky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a potíráme žloutkem. Žloutek necháme na rohlíčkách dobře zaschnout v průvanu či chladnější místnosti (nesmí se lepit, musí být zcela zaschlý), poté plech přeneseme do teplejší místnosti a necháme rohlíčky nakynout. Tím nám žloutková glazura popraská a vytvoří požadovaný efekt, tolik charakteristický pro bratislavské rohlíčky.

Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C do zlatohnědé barvy.

Ořechová náplň

  • 2,5 dl vody
  • 120 g moučkového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 300 g mletých vlašských ořechů
  • asi 50 g piškotových drobečků nebo strouhanky
  • 2 lžíce rumu
  • lžička mleté skořice
  • citronová kůra
  • 1 vejce

Vodu svaříme s oběma cukry, vmícháme ořechy, drobečky nebo strouhanku, rum, skořici, citronovou kůru. Směs odstavíme, vmícháme vajíčko a necháme zchladnout.

Zdroj: Bratislavské rohlíčky; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1093 [On-line 23.11.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.