40−45 ks
Rohlíčky z kynutého těsta uchováte dlouho dobré a křehké. Jsou skvělé ke kávě či čaji, mléku nebo kakau. Anebo „jen tak k zakousnutí…“ opravdu, jsou „k nakousnutí“. Pokud se nějaký rohlíček nedopatřením zapomene a unikne naší konzumaci, po týdnu ho můžete v troubě rozpéct a chutná taktéž skvěle.
Těsto
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 20 g droždí
- 75 g cukru
- asi 2,5 dl mléka
- 150 g másla
- 1 žloutek
- 1 lžička soli
- 2 žloutky na potření
Mouku přesejeme do mísy, vytvoříme důlek, do něj nadrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zalijeme trochou vlažného mléka, zakryjeme utěrkou a necháme vzejít.
Ke kvásku přidáme ostatní suroviny, vlažné rozpuštěné máslo a zaděláme hladké mlaskající těsto, necháme kynout 1,5 hodiny, mezitím dvakrát promísíme.
Vykynuté těsto rozdělíme na pět částí, z každé vyválíme hada a rozdělíme na 8–9 ks. Vytvarujeme kuličky a necháme na vále chvíli kynout.
Pomocí prstů nebo válečku tvarujeme z každé kuličky tvar slzy, širší stranou nasměrujeme k sobě, naplníme ořechovou náplní a zarolujeme rohlíček, který na koncích lehce ohneme.
Rohlíčky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a potíráme žloutkem. Žloutek necháme na rohlíčkách dobře zaschnout v průvanu či chladnější místnosti (nesmí se lepit, musí být zcela zaschlý), poté plech přeneseme do teplejší místnosti a necháme rohlíčky nakynout. Tím nám žloutková glazura popraská a vytvoří požadovaný efekt, tolik charakteristický pro bratislavské rohlíčky.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C do zlatohnědé barvy.
Ořechová náplň
- 2,5 dl vody
- 120 g moučkového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 300 g mletých vlašských ořechů
- asi 50 g piškotových drobečků nebo strouhanky
- 2 lžíce rumu
- lžička mleté skořice
- citronová kůra
- 1 vejce
Vodu svaříme s oběma cukry, vmícháme ořechy, drobečky nebo strouhanku, rum, skořici, citronovou kůru. Směs odstavíme, vmícháme vajíčko a necháme zchladnout.
Zdroj: Bratislavské rohlíčky; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1093 [On-line 23.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář