Ingredience
- keříková rajčata 400 g
- lístky čerstvé bazalky 10 kusů
- lžíce olivového oleje 2 kusy
- balsamico krém 1 dávka
- sůl 1 lžička
- parmazán nastrouhaný 1 dávka
- pepř 1 špetka
- bageta k podávání 1 kus
na bylinkové máslo:
- máslo 200 g
- stroužek česneku 1 kus
- lžíce koření na bylinkové máslo 1 kus
na bagety:
- hladká mouka 400 g
- sušené droždí 1 kus
- sůl 2 lžičky
- ocet 1 lžíce
- sušený česnek 1 lžička
Rajčata nakrájíme na co nejmenší kostičky (možno lehce rozmixovat), hned přidáme sůl a necháme odležet. Po čtvrt hodině slijeme přebytečnou vodu.
Mezitím nakrájíme na co nejmenší kousky čerstvou bazalku a přidáme včetně olivového oleje mletý pepř dle chuti.
Na těsto na bagety si nejprve polovinu kvasnic rozmícháme ve vlažném mléce a asi minutu mícháme těsto (popř. přidáme trochu vody), které necháme hodinu kynout. Poté vytvarujeme asi 2–3 bagety, které pečeme přibližně 40 minut na 180 stupňů. Před vložením přidáme do trouby sklenici vody.
Hotové a vychladlé bagety nakrájíme a potřeme bylinkovým máslem, které jsme si umíchali z uvedených surovin. Před podáváním vložíme na minutu do rozpálené trouby, křupavé bagetky pak namažeme pomazánkou z rajčat.
Servírujeme tři kusy na jeden talíř, posypeme parmazánem a polijeme balzamikem. Porci ozdobíme listem bazalky a ihned podáváme, aby bageta nenasákla vodu a nebyla pak blátivá.
Zdroj: Bruschetta; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/bruschetta-0 [On-line 09.03.2013]
Poslední tip, trik či komentář