- 2 kg hladké mouky
- 1 l mléka
- 6 vajec
- sůl
- 200 g másla
- 2 kostky droždí
- 600 g krupicového cukru
- sádlo na pečení
Náplně:
Povidlová
- kelímek švestkových povidel
- lžíce rumu
Do švestkových povidel přidáme trochu rumu, aby změkla a získala aroma.
Tvarohová
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 žloutky
- 1 lžíce rozinek namočených v rumu
- 60–100 g moučkového cukru
Tvaroh utřeme s cukrem a žloutkem. Přimícháme rozinky, které jsme namočili do rumu a přecedili.
Mléko rozdělíme do dvou rendlíků a oba lehce zahřejeme. V jednom rozpustíme máslo, do druhého dáme trochu cukru s rozdrobeným droždím a necháme nakynout kvásek. Do mísy nasypeme hladkou mouku a rozmícháme v ní špetku soli. Přidáme zbytek cukru, přilijeme ohřáté mléko s máslem, kvásek a vejce. Vše vypracujeme v hladké těsto, poprášíme moukou a necháme na teplém místě vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném válu asi centimetr silný plát. Hrnečkem vykrajujeme kolečka, která budeme plnit. Doprostřed každého dílu položíme asi lžičku náplně, okraje těsta přehneme přes náplň a prsty stiskneme pevně k sobě. V dlani ještě uválíme do kuličky. Pekáč vymažeme rozpuštěným sádlem a postupně do něj skládáme buchty jednu vedle druhé. Každou důkladně ze všech stran pomažeme. Na závěr potřeme zbylým sádlem i vrchní stranu. Pečeme v troubě předehřáté na 160 ºC asi 25 minut dozlatova. Mezitím v kastrolku zpěníme máslo s trochou rumu, který zbyl z rozinek. Ještě v pekáčku pomažeme buchty rumovým máslem.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/buchty-s-povidly-tvarohem [On-line 8.12.2010]
Poslední tip, trik či komentář