5 porcí
- 1 kg vepřové krkovice bez kosti
- mletý pepř
- sůl
- olej
- citronová šťáva
- bylinky (tymián, oregano)
Z krkovice nakrájíme asi 2 cm plátky, pokapeme je olejem, opepříme, osolíme, vetřeme drhnuté bylinky, zakápneme citronovou šťávou a necháme v pokojové teplotě hodinu marinovat.
Poté maso na pánvi zprudka z obou stran opečeme a vložíme ještě na 20 minut do vyhřáté trouby na 100 °C dopéct.
Podáváme s tvarohovými noky opečenými na másle a bazalkovou zeleninou (viz. dále).
tvarohové noky
- 250 g smetanového termizovaného sýru
- 250 g měkkého tvarohu
- 70 g parmezánu
- 1 vejce
- 200 g hrubé mouky
- sůl
- hrst medvědího česneku
- hrst bazalky
- máslo na opečení
Sýr, tvaroh, strouhaný parmezán, vejce a mouku osolíme, přidáme nasekaný medvědí česnek a bazalku. Pomocí dvou lžic, které namáčíme ve vodě, z těsta tvarujeme noky, které vaříme na páře 10 minut (přímo ve vodě asi 5 minut).
Vařené noky před podáváním opékáme na másle.
bazalková zelenina
- 1 větší fenykl
- 25 ks cherry rajčátek
- olej
- snítka bazalky
- mletý pepř
- sůl
Fenykl nakrájíme na proužky, rajčátka rozkrojíme na půl.
Na pánvi na oleji opečeme nejprve fenykl, poté přidáme rajčátka, opékáme krátce a zprudka, vmícháme natrhanou bazalku, ochutíme mletým pepřem a solí a odstavíme.
Zdroj: Bylinková krkovice s fenyklem, cherry rajčátky a tvarohovými noky; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1710-bylinkova-krkovice-s-fenyklem-cherry-rajcatky-a-tvarohovymi-noky/ [On-line 16.05.2016]
Poslední tip, trik či komentář