Ingredience
- římský salát 2 hlávky
- žloutek 2 kusy
- olivový olej 200 ml
- šťáva z 1 citronu 1 dávka
- filátka ančoviček 2 kusy
- dijonská hořčice 2 lžičky
- parmazán 1 dávka
- půl bagety 1 dávka
- olej na opečení krutonů 1 dávka
- česnek 3 stroužky
- pepř 1 špetka
- worcesterská omáčka 1 lžíce
Nejprve si připravíme zálivku. Suroviny mají mít pokojovou teplotu. V mixéru nebo metlou si ušleháme vše kromě salátu, pečiva, oleje na osmažení krutonů, stroužku česneku a parmazánu – do zálivky přijde asi lžíce strouhaného sýra. Máme získat hladkou emulzi podobnou majonéze. Salát omyjeme pod proudem studené vody, vysušíme nejlépe v odstředivce a natrháme na menší kousky. V hlubší míse smícháme se zálivkou, všechny listy by měly být obalené, a při servírování nakonec přidáme hobliny parmezánu a krutony. Než kostky z čerstvé bagety osmažíme na pánvi na oleji, předpečeme je nasucho v troubě – absorbují tak méně oleje.
Zdroj: Caesar salát; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/caesar-salat-1 [On-line 01.02.2014]
Poslední tip, trik či komentář