- filety candáta
máslo
sůl
na ořechovou krustu:
- vaječné bílky
toastový chléb
mleté ořechy
sušené chilli papričky
citron
pažitka
sůl a pepř
na ořechové brambory:
- brambory
mleté ořechy
máslo
sůl a pepř
na špenát:
- čerstvý špenát
máslo
mleté ořechy
cibule
sůl a pepř
Filety candáta naporcujeme a osolíme. Z jedné strany opečeme na přepuštěném másle a naskládáme do pekáčku. (Rybu pokládáme na plech opečenou stranou nahoru.) Pak je pokryjeme ořechovou krustou z našlehaných bílků se špetkou soli, do kterých zlehka vmícháme rozsekaný toastový chléb, mleté ořechy, chilli papričky, strouhanou citrónovou kůru, pažitku, kousek povoleného másla, sůl a pepř. (Do krusty můžete místo ořechů přidat různé druhy bylinek.) Candáta s krustou dáme asi na 10 minut zapéct do trouby na 170 stupňů do zlatova.
Mezitím si přípravíme obě přílohy – brambory a špenát. Do přepuštěného másla zamícháme mleté ořechy, část nalijeme na pánev a přidáme oloupané a nakrájené brambory, předem uvařené ve slupce. Osolíme, opepříme a do zlatova opečeme.
Na zbytku přepuštěného másla s mletými ořechy osmažíme nakrájenou cibuli, k ní přidáme po částech listový špenát, který dochutíme solí, pepřem a krátce orestujeme.
Candáta se zapečenou krustou servírujeme se špenátem a ořechovými bramborami a podle vlastní fantazie ozdobíme pažitkou a chilli papričkami.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/40-candat-s-orechovou-krustou-na-orechovem-masle-s-orechovymi-bramborami-a-spenatem/
Poslední tip, trik či komentář