6-8 porcí
- 2 vejce
- 250g cukru krupice
- 125g loupaných mandlí
- 125g neloupaných mandlí
- 125g lískových oříšků
- 250g hladké mouky
- ½ prášku do pečiva
- citronová kůra
Vejce vyšleháme s cukrem a citronovou kůrou, přidáme mandle a ořechy, kypřící prášek a prosátou mouku. Ze směsi vypracujeme těsto, na plechu s pečícím papírem vytvoříme z těsta 2 stejné válečky, které potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 25min. Ještě za tepla nakrájíme na stejně široké proužky a necháme vystydnout.
Zdroj: S Italem v kuchyni http://www.sitalemvkuchyni.cz/recepty/cantuccini/
Tak včera jsem poprve dělala piškotky jsou uzasne recept je vyborny vřele doporučují
Z těsta vytvarujeme válečky o průměru cca 3 cm a poklademe je v rozestupech na plech vyložený pečicím papírem. V troubě předehřáté na 180°C je pečeme 20 minut.
Poté je vyjmeme z trouby a okamžitě našikmo nakrájíme na plátky široké 2 cm.
Nakrájené Cantuccini ještě 15 minut sušíme v troubě při 180°C, necháme vychladnout a podáváme. Tyto sušenky se při podávání máčejí do dezertního toskánského vína Vin Santo, ale můžeme použít jakékoliv jiné dezertní víno, například Tokajské.
Originální tvar výslednejch piškotů se dá najít na googlu. Italové je dělají s kdečím, místo části ořechů nebo mandlí se dá použít kousky čokolády, další variantou je přidání kakaa do těsta, skořice, kandovaný ovoce… někde to dělají i s kouskama želé bonbónů, ale z variant co jsem ochutnal mi to připadá nejslabší.
Italové je pak tradičně podávají s Vin Santo – hodně sladký, likérový víno (to dělají tak, že nejdřív hrozny trochu usuší, takže je v nich míň vody a vyšší koncentrace cukru) – Portské má tuším hodně podobné vlastnosti.
Fajn na tom je že to opravdu hodně dlouho vydrží a i hodně vyschlé ve víně změknou.
Dobrý den,dělala jsem to dnes odpoledne,je to suprové pečivo,ale špatně se mi to krájelo a asi jsem ty válečky dělala hodně vysoké ve vnitř jsem to měla ještě trochu syrové,prosím poradte mi jak na to at to má ten správný šmak a dobře se mi to krájelo,děkuji.
Hned po shlédnutí pořadu jsem se do toho pustila. Zapomněla jsem tam dát 125 g neloupaných mandlí, takže jsem to dělala jen ze 125 g loupaných a namísto lískových oříšků jsem tam dala 125 g vlašských ořechů, lískáče jsem neměla. Ale výtvor byl úžasný i tak. Zřejmě se to dá kombinovat s různými druhy oříšků. Vřele doporučuji v každém případě zkusit, i když nebudete mít doma přesné ingredience. A namáčení cantuccini v dezertním víně nemělo chybu. Byla to delikatesa. Opravdu to zkuste, je to zase něco jiného, než známe z české kuchyně.
Také nechápu proč říkali, že to má vydržet 3 měsíce, což vzledem k velké dobrotě nelze dodržet.
Cantuccini nevydrželo ani tři dny,opravdu nema chybu.