Suroviny
- červená řepa 3 ks
- hrubozrnná sůl 1 lžíce
- balzamikový ocet 1 lžíce
- olivový olej 1 lžíce
- barevný pepř (čerstvě namletý)
- sýr (kozí) 100 g
- vlašské ořechy 100 g
- med 3 lžíce
- pomerančová šťáva
- rukola hrst
Nejdříve si připravíme řepu, kterou pod tekoucí vodou řádně vydrbeme kartáčem, neloupeme, osušíme. Na dostatečně velký alobal nasypeme sůl, dáme na ni řepu, přihodíme stroužky neloupaného, ale napůl rozkrojeného česneku, přidáme olej, ocet, pepř a alobal hermeticky uzavřeme.
Vložíme ideálně do horkovzdušné trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme asi hodinu – klidně i déle. Ihned propícháme, aby vyšla pára, oloupeme a necháme zcela vychladnout.
Poté si nakrájíme řepu na tenká kolečka, která vyskládáme kolem talíře do vějíře, osolíme, opepříme, přidáme sýr dle vlastního výběru. Dále posypeme opraženými ořechy, které si orestujeme na pánvičce. Posypeme hrstkou rukoly a na závěr lehce polijeme olivovým olejem a zálivkou z balzamikového octa a medu.
Zdroj: Carpaccio z červené řepy; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/carpaccio-z-cervene-repy-7 [On-line 18.02.2017]
Poslední tip, trik či komentář