Suroviny
- olivový nebo citronový olej 2 lžíce
Na carpaccio:
- červená řepa 1 ks
- hrubozrnná sůl 1 lžíce
- česnek 1 palice
- olivový olej 1 lžíce
- balzamikový ocet 1 lžíce
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- čerstvě mletý barevný pepř
- kozí sýr 2 kolečka
- rukola 1 hrst
Na zálivku:
- tekutý med 2 lžíce
- šťáva z půlky limetky
Nejdříve si připravíme řepu. Pod tekoucí vodou ji řádně vydrbeme kartáčem, neloupeme, osušíme.Na dostatečně velký alobal nasypeme sůl, dáme na ni řepu, přihodíme stroužky neloupaného, ale napůl překrájeného česneku, přidáme olej, ocet, pepř a alobal hermeticky uzavřeme.Vložíme do horkovzdušné trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme asi hodinu. Řepu ihned propícháme, aby vyšla pára, oloupeme a necháme zcela vychladnout.
Na zálivku vyšleháme do hladké emulze všechny suroviny:olej, med, koření a limetkovou šťávu.
Na servírování si řepu nakrájíme na tenké plátky, které vyskládáme na talíř, obložíme rukolou a doprostřed dáme čerstvě ugrilovaný kousek kozího sýra. Porce přelejeme zálivkou, můžeme dosolit, event. opepřit barevným, čerstvě drceným pepřem.
Zdroj: Carpaccio z červené řepy s rukolou a grilovaným sýrem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/carpaccio-z-cervene-repy-s-rukolou-grilovanym-syrem [On-line 29.01.2016]
Poslední tip, trik či komentář