- Paštika z dýně hokaido a kachních jater
- Hráškový krém s krevetami
- Pstruh na rozmarýnu
- Čokoládové dortíčky
Paštika z dýně hokaido a kachních jater
- 500 g kachních jater
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- čerstvý tymián
- 1 dl koňaku dle vlastního výběru
- 20 g másla
- kousek bobkového listu na ozdobu tymiánu
- 500 g dýně hokaido vcelku
Orestujeme cibulku do zesklovatění. Přidáme kachní játra a čerstvý tymián. Poté přidáme česnek a dále restujeme. Směs pustí šťávu (pokud ne, můžeme podlít trochou vody), pak dusíme doměkka.
Na konci dochutíme solí a pepřem a ještě koňakem. V průběhu vaření jater dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů celou dýni a pečeme cca 25 minut až dohněda. Následně dýni vyjmeme, necháme vychladnout a zbavíme slupky. Necháme pouze dužinu, zrníčka vyjmeme. Směs jater vložíme do dýně a mixérem důkladně rozšleháme.
Potom nalijeme do nádob zvaných „terinky“ (formičky). V rendlíčku rozpustíme máslo, přidáme trochu koňaku a vše přelijeme do formiček. Nakonec dozdobíme snítkou tymiánu a bobkového listu a necháme v lednici zatuhnout cca 4–5 hodin.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pastika-z-dyne-hokaido-kachnich-jater [On-line 3.2.2011], citace
Hráškový krém s krevetami a mátou
- 1 větší cibule
- listový salát
- 500 g mraženého zeleného hrášku
- 2 krevety na osobu
- 250 ml smetany
- 500 ml drůbežího vývaru
Na trošce másla orestujeme cibuli dozlatova. Vyjmeme srdce listového salátu. Nakrájíme na nudličky a orestujeme s cibulí. Přisypeme hrášek a zalijeme drůbežím vývarem. Uvaříme doměkka.
Nakonec dochutíme solí a pepřem. Vše následně tyčovým mixérem rozmixujeme. Přilijeme smetanu a povaříme cca 2 minuty. Před servírováním oloupeme krevety, které prudce osmahneme na olivovém oleji, poklademe na hustý hráškový krém a dozdobíme lístkem máty.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hraskovy-krem-s-krevetami [On-line 4.2.2011], citace
Pstruh na rozmarýnu s plátky brambor, vše podávané se studenou křenovou omáčkou
- 5 chlazených pstruhů
- 1 kg brambor
- čerstvé snítky rozmarýnu
- citron
- 300 ml biosmetany
- smetanový křen
- vlašské ořechy
- směs koření na ryby
Omyté pstruhy naplníme snítkami čerstvého rozmarýnu, nasolíme zevnitř i zvenku a posypeme kořením na ryby. Nakrájíme plátky citronu, které vložíme každé rybě do pusy.
Vše položíme na plech a postříkáme olivovým olejem. Brambory očistíme (není třeba loupat) a nakrájíme je na půlcentimetr tlustá kolečka. Naklademe je na plech mezi pstruhy.
Vše posolíme (doporučujeme mořskou solí). Nasekáme zbytky čerstvého rozmarýnu a posypeme. Pečeme v troubě cca na 180 stupňů asi 20 až 30 minut v závislosti na velikosti pstruhů.
Studená křenová omáčka: Do misky nalijeme biosmetanu, kterou smícháme se smetanovým křenem. Přidáme vlašské ořechy. Malinko dosolíme a přidáme trochu citronové šťávy.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pstruh-na-rozmarynu [On-line 4.2.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář