reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Celé menu Čtvrtek Prostřeno 3.2.2011 – Pavla

  • 500 g kachních jater
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • čerstvý tymián
  • 1 dl koňaku dle vlastního výběru
  • 20 g másla
  • kousek bobkového listu
na ozdobu tymiánu
  • 500 g dýně hokaido vcelku

Orestujeme cibulku do zesklovatění. Přidáme kachní játra a čerstvý tymián. Poté přidáme česnek a dále restujeme. Směs pustí šťávu (pokud ne, můžeme podlít trochou vody), pak dusíme doměkka.

Na konci dochutíme solí a pepřem a ještě koňakem. V průběhu vaření jater dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů celou dýni a pečeme cca 25 minut až dohněda. Následně dýni vyjmeme, necháme vychladnout a zbavíme slupky. Necháme pouze dužinu, zrníčka vyjmeme. Směs jater vložíme do dýně a mixérem důkladně rozšleháme.

Potom nalijeme do nádob zvaných „terinky“ (formičky). V rendlíčku rozpustíme máslo, přidáme trochu koňaku a vše přelijeme do formiček. Nakonec dozdobíme snítkou tymiánu a bobkového listu a necháme v lednici zatuhnout cca 4–5 hodin.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pastika-z-dyne-hokaido-kachnich-jater [On-line 3.2.2011], citace

Hráškový krém s krevetami a mátou

  • 1 větší cibule
  • listový salát
  • 500 g mraženého zeleného hrášku
  • 2 krevety na osobu
  • 250 ml smetany
  • 500 ml drůbežího vývaru

Na trošce másla orestujeme cibuli dozlatova. Vyjmeme srdce listového salátu. Nakrájíme na nudličky a orestujeme s cibulí. Přisypeme hrášek a zalijeme drůbežím vývarem. Uvaříme doměkka.

Nakonec dochutíme solí a pepřem. Vše následně tyčovým mixérem rozmixujeme. Přilijeme smetanu a povaříme cca 2 minuty. Před servírováním oloupeme krevety, které prudce osmahneme na olivovém oleji, poklademe na hustý hráškový krém a dozdobíme lístkem máty.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hraskovy-krem-s-krevetami [On-line 4.2.2011], citace

Pstruh na rozmarýnu s plátky brambor, vše podávané se studenou křenovou omáčkou

  • 5 chlazených pstruhů
  • 1 kg brambor
  • čerstvé snítky rozmarýnu
  • citron
  • 300 ml biosmetany
  • smetanový křen
  • vlašské ořechy
  • směs koření na ryby

Omyté pstruhy naplníme snítkami čerstvého rozmarýnu, nasolíme zevnitř i zvenku a posypeme kořením na ryby. Nakrájíme plátky citronu, které vložíme každé rybě do pusy.

Vše položíme na plech a postříkáme olivovým olejem. Brambory očistíme (není třeba loupat) a nakrájíme je na půlcentimetr tlustá kolečka. Naklademe je na plech mezi pstruhy.

Vše posolíme (doporučujeme mořskou solí). Nasekáme zbytky čerstvého rozmarýnu a posypeme. Pečeme v troubě cca na 180 stupňů asi 20 až 30 minut v závislosti na velikosti pstruhů.

Studená křenová omáčka: Do misky nalijeme biosmetanu, kterou smícháme se smetanovým křenem. Přidáme vlašské ořechy. Malinko dosolíme a přidáme trochu citronové šťávy.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pstruh-na-rozmarynu [On-line 4.2.2011], citace

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.