reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Celé menu – pátek Prostřeno 25.2.2011 – Jindřich

Hovězí vývar s knedlíčky pana domácího

  • 4 ks morkových kostí
  • 500 g hovězího žebra s kostí
  • 2 mrkve
  • ½ celeru
  • 1 petržel
  • nové koření
  • celý černý pepř
  • bobkový list
  • sůl
  • dochucovací prostředky
  • voda

Na knedlíčky:

  • 2 rohlíky
  • 1 vejce
  • mléko
  • muškátový oříšek mletý
  • sůl
  • cibule
  • aromatická slanina
  • sádlo
  • hladká mouka
  • petržel zelená

Do studené vody vložíme maso, kosti a koření. Po hodině varu a odebírání nečistot přidáme zeleninu a sůl. Vaříme do změknutí masa (asi 2 hodiny).

Na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou slaninu, po chvilce přidáme na malé kousky nakrájenou cibulku a vše osmahneme. Po zchladnutí vložíme do misky s nakrájenou houskou, lehce namočenou v mléku. Přidáme vajíčko, zelenou petrželku, hladkou mouku dle potřeby a muškátový oříšek. Z hmoty vytvoříme kuličky, které zaváříme v horké osolené vodě asi 5 až 7 minut.

Po uvaření masa polévku přecedíme, nakrájíme zeleninu a maso a obé vrátíme do vývaru. Vložíme také uvařené knedlíčky. Na talíři ozdobíme nakrájenou pažitkou nebo petrželkou.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-vyvar-s-knedlicky [On-line 25.2.2011], citace

Vepřová plec (kýta) s hořčicovou omáčkou a noky

  • 1 kg vepřové plece, kýty
  • 2–3 cibule
  • sádlo
  • bujon (kostka)
  • plnotučná hořčice (kelímek 200 g)
  • 35 g sušených sladkých papriček
  • hladká mouka na zahuštění
  • sůl
  • 4 stroužky česneku
  • cukr
  • ocet

Noky

  • 500 g hrubé mouky
  • vejce
  • sůl
  • mléko

Ve větším kastrolu si na sádle osmahneme dorůžova cibuli. Maso osolíme, potřeme rozmačkaným česnekem, obalíme v paprice, hořčici a vložíme k cibuli. Necháme zatáhnout ze všech stran. Potom zalijeme horkou vodou, přidáme bujon a vložíme do rozpálené trouby, kde pečeme asi 2 hodiny (dle velikosti masa).

Po změknutí omáčku přecedíme, ochutíme cukrem, solí, popřípadě octem a zahustíme moukou s vodou. Necháme provařit, nakrájíme maso na plátky a vložíme zpět do omáčky.

Při přípravě noků smícháme hrubou mouku s mlékem, vajíčkem a solí, vytváříme noky a vhazujeme je do vařící osolené vody, kde je vaříme asi 5 až 10 minut (dle velikosti).

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-plec-s-horcicovou-omackou [On-line 24.2.2011], citace

Staročeský závin se zmrzlinou a šlehačkou

  • 1 balení lístkového těsta
  • 100 g pomletého máku
  • cukr krystal
  • rozinky
  • 4 nastrouhaná jablka
  • mletá skořice
  • hladká mouka
  • rozpuštěné máslo
  • vajíčko
  • moučkový cukr na posypání
  • vanilková zmrzlina
  • šlehačka

Z těsta vyválíme dvě placky, potřeme je rozpuštěným máslem, hustě posypeme mákem a poklademe jablky. Přidáme rozinky, skořici, cukr. Svineme do závinu a vložíme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct do rozpálené trouby asi na půl hodiny.

Po upečení potřeme máslem, necháme vychladnou, nakrájíme, posypeme moučkovým cukrem a podáváme se  zmrzlinou a šlehačkou.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/starocesky-zavin-se-zmrzlinou [On-line 24.2.2011], citace

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.