Hovězí vývar s knedlíčky pana domácího
- 4 ks morkových kostí
- 500 g hovězího žebra s kostí
- 2 mrkve
- ½ celeru
- 1 petržel
- nové koření
- celý černý pepř
- bobkový list
- sůl
- dochucovací prostředky
- voda
Na knedlíčky:
- 2 rohlíky
- 1 vejce
- mléko
- muškátový oříšek mletý
- sůl
- cibule
- aromatická slanina
- sádlo
- hladká mouka
- petržel zelená
Do studené vody vložíme maso, kosti a koření. Po hodině varu a odebírání nečistot přidáme zeleninu a sůl. Vaříme do změknutí masa (asi 2 hodiny).
Na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou slaninu, po chvilce přidáme na malé kousky nakrájenou cibulku a vše osmahneme. Po zchladnutí vložíme do misky s nakrájenou houskou, lehce namočenou v mléku. Přidáme vajíčko, zelenou petrželku, hladkou mouku dle potřeby a muškátový oříšek. Z hmoty vytvoříme kuličky, které zaváříme v horké osolené vodě asi 5 až 7 minut.
Po uvaření masa polévku přecedíme, nakrájíme zeleninu a maso a obé vrátíme do vývaru. Vložíme také uvařené knedlíčky. Na talíři ozdobíme nakrájenou pažitkou nebo petrželkou.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-vyvar-s-knedlicky [On-line 25.2.2011], citace
Vepřová plec (kýta) s hořčicovou omáčkou a noky
- 1 kg vepřové plece, kýty
- 2–3 cibule
- sádlo
- bujon (kostka)
- plnotučná hořčice (kelímek 200 g)
- 35 g sušených sladkých papriček
- hladká mouka na zahuštění
- sůl
- 4 stroužky česneku
- cukr
- ocet
Noky
- 500 g hrubé mouky
- vejce
- sůl
- mléko
Ve větším kastrolu si na sádle osmahneme dorůžova cibuli. Maso osolíme, potřeme rozmačkaným česnekem, obalíme v paprice, hořčici a vložíme k cibuli. Necháme zatáhnout ze všech stran. Potom zalijeme horkou vodou, přidáme bujon a vložíme do rozpálené trouby, kde pečeme asi 2 hodiny (dle velikosti masa).
Po změknutí omáčku přecedíme, ochutíme cukrem, solí, popřípadě octem a zahustíme moukou s vodou. Necháme provařit, nakrájíme maso na plátky a vložíme zpět do omáčky.
Při přípravě noků smícháme hrubou mouku s mlékem, vajíčkem a solí, vytváříme noky a vhazujeme je do vařící osolené vody, kde je vaříme asi 5 až 10 minut (dle velikosti).
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-plec-s-horcicovou-omackou [On-line 24.2.2011], citace
Staročeský závin se zmrzlinou a šlehačkou
- 1 balení lístkového těsta
- 100 g pomletého máku
- cukr krystal
- rozinky
- 4 nastrouhaná jablka
- mletá skořice
- hladká mouka
- rozpuštěné máslo
- vajíčko
- moučkový cukr na posypání
- vanilková zmrzlina
- šlehačka
Z těsta vyválíme dvě placky, potřeme je rozpuštěným máslem, hustě posypeme mákem a poklademe jablky. Přidáme rozinky, skořici, cukr. Svineme do závinu a vložíme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct do rozpálené trouby asi na půl hodiny.
Po upečení potřeme máslem, necháme vychladnou, nakrájíme, posypeme moučkovým cukrem a podáváme se zmrzlinou a šlehačkou.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/starocesky-zavin-se-zmrzlinou [On-line 24.2.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář