Dnešní menu se skládá z
- Paštikové hříbky
- Kuřecí vývar s domácími nudlemi
- Houskový knedlík
- Staročeská svíčková na smetaně, houskový knedlík
- Jablková pusa na rozloučenou
Paštikové hříbky
- 500 g kuřecích játer
- 250 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce sádla
- 2 lžíce jemné strouhanky
- 4 celá vejce
- sklenice mléka
- pečivo
Kuřecí játra na půl hodiny namočíme do mléka s vodou, po půl hodině propláchneme, necháme okapat na sítku a rozmixujeme. Přidáme strouhanku, šlehačku, 3 lžíce sádla, 4 vejce – osolíme, důkladně promícháme a do formy (např. srnčí hřbet) dáme na cca 45 minut péci na 180-200 stupňů (forma se vloží do pekáče s vodou) nepřikrývat. Z paštiky vymodelujeme kolečka, která položíme na kolečko tvrdého sýra dle vlastní chuti. Na paštiku položíme další kolečko sýra (jiný druh) a ozdobíme broskví. Podáváme s rozpečeným pečivem.
Kuřecí vývar s domácími nudlemi
- 2 ks kuřecích stehen
- 30 dkg kořenové zeleniny
- 200 g hrubé mouky
- 2 vejce
- sůl
- pepř
- bobkový list
- nové koření
- petržel na ozdobení
Domácí nudle
Zmouky a vajec uválíme tenké těsto, necháme odpočinout. Pak těsto nakrájíme na tenké proužky a necháme vyschnout. Vaříme ve vroucí vodě cca 10minut.
Vývar
Nakrájíme zeleninu, osolíme a s kuřecími stehny vložíme do cca 1l vroucí vody, přidáme koření a povaříme cca 45 minut, přecedíme, mrkev nakrájíme na kostičky a vložíme zpět do polévky. Čistý vývar doplníme do 2 l vroucí vodou. Vyjmeme kuřecí stehna, obereme maso a ve zvláštním hrnci uvaříme domácí nudle – nudle i maso podáváme zvlášť. Vývar dozdobíme zelenou petrželkou.
Zdroj: Prostřeno iprima TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kureci-vyvar-s-domacimi-nudlemi
Houskový knedlík
- 500 g hrubé mouky
- 2 rohlíky
- 1 žloutek
- 1 celé vejce
- 3 dcl mléka
- 30 g droždí
- sůl
Mouku vysypeme do mísy, uděláme důlek, do kterého vlijeme teplejší mléko a rozdrobíme droždí – přidáme sůl a špetku cukru pro lepší vykynutí. Jakmile droždí začne kvasit, přidáme vejce, na kostičky pokrájené housky a vypracujeme těsto, které necháme cca 30 minut vykynout, poté vytvarujeme 2 knedlíky, necháme pod ubrouskem kynout a vaříme v páře na utěrce nebo ve vroucí vodě pod pokličkou cca 20 minut. Po vyjmutí překrojíme nití na tenké plátky.
Zdroj: Prostřeno iprima TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/staroceska-svickova-na-smetane
Staročeská svíčková na smetaně, houskový knedlík
- 200 g másla
- 1 l mléka
- 400 ml smetany
- 300 g slaniny
- 300 g celeru
- 300 g petržele
- 500 g mrkve
- citron
- brusinky
- 200 ml šlehačky
- 300 g cibule
- 200 g hladká mouka
- 50 g cukru
- sůl
- maso falešná svíčková (hovězí zadní 1,20 kg)
- celý pepř
- nové koření
- bobkový list
- bílé víno
- šlehačka
Kořenovou zeleninu a cibuli očistíme, pokrájíme na větší kousky/kolečka a podusíme na másle. Prošpikované a osolené maso položíme na připravený základ a také osmahneme tak, aby se zatáhlo, poté přidáme trochu vody s vínem, špetku cukru, koření, přikryjeme (poklice, alobal) a dusíme cca 1,5 hod. (až maso změkne). Poté maso vyjmeme, odstraníme koření a zeleninový výpek rozmixujeme, zahustíme smetanou s mlékem a cca 2 lžícemi hladké mouky a povaříme cca 10 minut, dochutíme vínem, případně citrónovou šťávou a cukrem. Maso nakrájíme na tenké plátky a na talíři zdobíme plátkem citrónu se šlehačkou a brusinkami.
Zdroj: Prostřeno iprima TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/staroceska-svickova-na-smetane
Jablková pusa na rozloučenou
Ingredience:
- 150 g pískového cukru
- 150 g másla
- 4 žloutky
- 150 g polohrubé mouky
- polovina prášku do pečiva
- sníh ze 4 bílků
- mléko dle potřeby
- nastrouhaná čokoláda
- 2 kg nastrouhaných jablek
- dle potřeby rozinky, ořechy a skořice
Krém:
- uvařené kondenzované mléko
- 2 vanilkové pudinky
- 250 g másla
- 600 ml vody
Uvaříme slazené kondenzované mléko – 2 hodiny v klasickém hrnci, 45 minut v tlakovém – necháme vychladnout.
Korpus
Pískový cukr vyšleháme se žloutky, poté přidáme máslo a důkladně vyšleháme. Přidáme 150 g polohrubé mouky, ve které zamícháme půl prášku do pečiva a trochu mléka. Z bílků vyšleháme sníh a zlehka vmísíme do těsta. Nastrouháme jablka, která rozprostřeme na plech na alobal, pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme rozinkami, ořechy a zalijeme těstem. Pečeme cca 20 minut na 180 stupňů, necháme vychladnout.
Krém
Uvaříme puding ve vodě, necháme vychladnout, poté vyšleháme s máslem a uvařeným kondenzovaným mlékem (karamel). Do krému nepřidáváme cukr!!!
Upečený základ překlopíme na tác, případně plech tak, aby byl alobal nahoře – tento odstraníme a korpus natřeme krémem, který bohatě posypeme strouhanými vlašskými ořechy a strouhanou čokoládou. Krájíme dle vlastní fantazie.
Zdroj: Prostřeno iprima TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jablkova-pusa-na-rozloucenou
je ještě nějaka šance na receptv z 8.8.2011 ve 22 hod chef khchař valli?
Zdravíme, po receptech stále pátráme, na oficiálním webu nejsou bohužel k dispozici. D-R.cz
stale nemohu najit recept ze dne 8.8.2011 ve 22 hod chef kuchař valli kdo mě poradí?
poradte mě prosím jak mám najit recepty ze dne 8.8.2011 ve 22 hodin at dělám co dělam nemohu to najít děkuji fr.podsednik